2023-07-04

Elkészült az Űrtan Évkönyv 2022

Az Űrtan Évkönyv 2022 kötet (az Asztronautikai Tájékoztató 74. száma) honlapunkról letölthető – egyelőre még csak a MANT tagjai számára, de a nyár végéig tervezzük nyilvánosan is hozzáférhetővé tenni a könyv teljes anyagát. (Aki addig sem akar olvasnivaló nélkül maradni, annak ajánljuk korábbi Évkönyveinket, amelyek 2006-ig visszamenően rendelkezésre állnak.)

Részlet az előszóból:
Megszokott publikációs felhívásunkra ezúttal is egy sor érdekes cikk érkezett, részben visszatérő, részben új szerzőktől. Hálásan köszönjük a munkájukat – és a türelmüket is, amellyel a kötet elkészültét várták. Bízunk benne, hogy a változatos témakínálat elnyeri olvasóink tetszését. Ami a magyar vonatkozásokat illeti, a könyvből megismerkedhetnek a Nemzetközi Űrállomáson végzett dózismérésekkel, az első hazai asztrofizikai műholddal, valamint olvashatnak a Bay Zoltán-féle holdradarkísérlet megismétléséről. Szó esik továbbá a Naphoz hasonló csillagokról, és részletes összefoglalót olvsahatnak a szovjet–orosz űrcsillagászat történetéről is. A nagy lendülettel folyó magyar HUNOR űrhajós programmal kapcsolatban – amelynek során 2023 elejére már kiválasztották a legjobb négy űrhajósjelöltet, s így a következő Évkönyvben remélhetőleg még nagyobb terjedelemben tudunk foglalkozni a témával – egyelőre az egyesületünkhöz kapcsolódó, érdekesnek ígérkező SUMIMANT programba kaphatnak betekintést. Az idei évkönyvet is a MANT legfontosabb rendezvényeit, eseményeit felidéző összefoglalók zárják. Külön öröm, hogy a közel három évtizede folyó nyári Űrtáborról annak egyik 2022-es résztvevője írt beszámolót. Ha ettől sem jön meg a kedve a 13–18 éves korosztálynak az űrtábori részvételhez, akkor semmitől!”

Az Űrtan Évkönyv 2022 tartalomjegyzéke:

Szabó Julianna, Strádi Andrea, Hirn Attila: Hosszú távú dózistérképezés a Nemzetközi Űrállomáson – egy teljes napciklus eredményei
Pál András: Az első magyar vezetésű asztrofizikai műholdkísérlet, a GRBAlpha első 656 napja
Futó Péter: A Naphoz hasonló csillagok elemgyakoriságai és a planetáris kémia
Pataki Péter: A Hold csak egy érintésnyire van
Varga Krisztián: Űrcsillagászat keleten (1. rész) – a Szovjetunió és Oroszország
Schuminszky Nándor, Vincze Miklós: A SUMIMANT „Útitárs” program
Nagy Zselyke: Űrtábor 2022 – Egy hét űrélmény
A Magyar Asztronautikai Társaság 2022. évi tevékenységéről