2022-07-20

Megjelent az Űrtan Évkönyv 2021

Elkészült az Űrtan Évkönyv 2021 (az Asztronautikai Tájékoztató 73. száma), benne nem kevesebb mint tíz különböző szakmai-ismeretterjesztő írás gazdag témakínálatával. A 94 oldalas terjedelembe belefért még egyesületünk 2021. évi tevékenységének összefoglalója. Örömmel adunk hírt róla, hogy évkönyvünk külsejében jelentősen, és egy kicsit a szerkezetében, tartalmában is megújult. Reméljük, hogy a változások elnyerik tetszésüket, és legalább ugyanolyan örömmel forgatják majd a kötetet, mint a korábbi években.

Urtan2021-cimlap

A cikkek közt szakértő hazai szerzőink tollából olvashatnak a magyar részvételről az Artemis holdprogramban, a Merkúrhoz tartó BepiColombo küldetésben, valamint a készülő európai Comet Interceptor üstököskutató űrszonda előkészítésében. Szó esik a holdi sarkvidéki leszállóhelyekről, a marsi jégsapka vizsgálatáról, a Naprendszer jeges holdjairól. Megismerkedhetünk a fiatal csillagok kutatásával a Gaia űrtávcső segítségével és bepillantást kapunk az exobolygók kémiájába. Bemutatkoznak továbbá a bajai rakétamodellezők, és két hazai űrkongresszusra is visszatekintünk az űrgyűjtő szemével.

A könyv nyomtatott változatának megjelenésére anyagi lehetőségeinktől függően egy későbi időpontban lehet számítani. Addig is – augusztusig még csak honlapunk MANT-tagok számára fenntartott szekciójában, a belépés után – elérhetővé tesszük az Űrtan Évkönyv 2021 teljes anyagát elektronikus (pdf) formátumban.

Honlapunkon, az Űrtan Évkönyv oldalán a korábbi évek köteteinek pdf változata is hozzáférhető, egészen 2006-ig visszamenően.