2020-04-07

Megjelent az Űrtan Évkönyv 2019

Elkészült évente rendszeresen megjelenő kiadványunk, az Űrtan Évkönyv sorozatának 2019. évre vonatkozó kötete (az Asztronautikai Tájékoztató 71. száma). Hagyomány, hogy a könyvet nyomtatott formában tagtársaink illetményként megkapják. Idén is így terveztük, de az ismert körülmények, a koronavírussal kapcsolatos járványhelyzet miatt az Űrtan Évkönyv 2019 nyomdai előállítására most sajnos nincs lehetőségünk. (Reménykedünk benne, hogy ezt egy későbbi időpontban talán mégis pótolhatjuk.)

A szokásos őszi időpont helyett most, a könyv elkészültét követően azonnal nyilvánossá tesszük az Űrtan Évkönyv 2019 elektronikus változatát pdf formátumban.

Reméljük, hogy a kényszerű otthoni bezártság idején érdekes és hasznos olvasmánynak bizonyul, még ha az olvasók most nem is tudják kézbe venni és lapozgatni a kötetet...

Az Űrtan Évkönyv 2019 a megszokott űrkutatási esemény-összefoglaló és a MANT adott évi fontos eseményeinek felidézése mellett szakmai-ismeretterjesztő cikkeket tartalmaz. Szó esik 2019 talán legjelentősebb magyar űreseményéről, a második és harmadik magyar műhold felbocsátásáról. Olvashatnak még a Nemzetközi Űrállomáson folyó magyar sugárdózismérésekről, az űrtevékenység jövőbeli fenntarthatóságával kapcsolatban felmerülő kérdésekről, exobolygókról, magaslégköri ballonkísérletekről és Magyari Béla emléktáblájáról.

Ezúton is köszönjük szerzőink és a könyv létrehozásán fáradozó tagtársaink munkáját!

Honlapunkon, az Űrtan Évkönyv oldalán a korábbi évek köteteinek anyaga is hozzáférhető.