2023-11-15

Magasabb fordulatszámra kapcsolt a második országos CanSat verseny

Most, hogy a versenyző csapatok elérik a MANT által szervezett országos CanSat verseny első mérföldkövét, itt az ideje egy kis társasági életnek. Ezért november 25-én megtartjuk a Nagy Találkozót!

Az első mérföldkő az ún. Előzetes tervfelülvizsgálat, azaz az űriparban jól ismert Preliminary Design Review (PDR) nevű dokumentum benyújtása, amelyben a középiskolás csapatok bemutatják, milyen műholdszimulációt szeretnének építeni a következő hónapok során. Ebből kiindulva készülnek majd el a CanSatek, hogy aztán áprilisban a legjobb tíz eszközt kutatórakéták vigyék 1 km magasságig, ahonnan visszaereszkedve teljesítik küldetéseiket. A verseny nyertese az Európai Űrügynökség (ESA) jóvoltából betekinthet az ESA technológiai központjának, az ESTEC-nek a munkájába a többi résztvevő ország nyerteseivel közös programon, a hollandiai Noordwijkben.

A verseny során kilenc képzési alkalom és három találkozó segíti a diákokat, hogy minél jobb mérnökként és minél jobb csapatként dolgozzanak a közös célért. A november 25-én Budapesten, a Szinyei Merse Pál Gimnáziumban szervezett Nagy Találkozón nemcsak szakértőktől hallanak hasznos információkat a résztvevők, de a zsűri tagjainak jóvoltából műholdsimogatóra is sor kerül valódi műholdak bemutatásával. Meglepetésvendég és meglepetésfeladat is várható.

Az európai CanSat verseny korábbi években megismert hangulata, az egymást segítő és egymástól tanuló diákok által átélt közösségépítő élmény olyan többlet, amely a konkrét ismeretek megszerzésén túl akár pályaorientációban, akár személyiségfejlődésben is segítheti a résztvevőket. A sok tudás és tapasztalat nagyon hasznos mind az egyetemen, mind egy majdani munkahelyen, hiszen egy jövőbeni életrajzban is jól mutat egy ilyen verseny.

A döntő indítási napjának helyszínét a Magyar Honvédség biztosítja, a verseny kiemelt támogatója a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM), valamint kiemelt szakmai partnerei a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és a Magyar Természettudomány Múzeum (MTTM). A döntőben a kutatórakétákat a BME Suborbitals rakéta-versenycsapat biztosítja.

További részletek a kapcsolódó sajtóközleményünkben olvashatók.