CanSat Hungary 2024

CanSat Verseny 2024

 

Meghosszabbított jelentkezési határidő: 2023. október 12. 23:59!

 

 

Műholdépítő verseny középiskolásoknak

 

Mi a CanSat? ŰRKUTATÁS!

 

A CanSat verseny célja egy működő műholdmodell:
  • - megálmodása
  • - megtervezése
  • - legyártása
  • - tesztelése
  • - felbocsátása igazi rakétával
  • - üzemeltetése
  • - mérések végzése és értékelése
Igen, ez pontosan ugyanaz a folyamat, mint egy igazi űrmissziónál.

A csapatok teljesen maguk végzik el az összes lépést (kivéve a felbocsátást). Persze rengeteg segítséget kapnak tanáraiktól és a szervezőktől.
 
Mindig lesz kitől kérdezni!
 
Ez egy valódi űrmisszió egy 0,33L-es üdítőitalos dobozban.
 
Részletek, a verseny honlapján: www.cansatverseny.hu
 
 
A CanSat Hungary 2023 verseny győztes csapatának beszámolója:
 
"Amikor jelentkeztünk a versenyre, még mi sem tudtuk, hogy igazán mire számítsunk, és hogy a végére mennyi új élményt és tapasztalatot gyűjtünk majd.
----------
Egy baráti körből alakult ki a MoSat csapatunk, ami jó alapot adott a versenyhez szükséges csapatmunkához. Kezdetben úgy indultunk neki, hogy mi mindent megteszünk ami tőlünk telik, és majd meglátjuk mi alakul ki belőle.
 
Mivel egyikünknek sem volt korábbi tapasztalata hasonló projektekkel, ezért akkor nem gondoltuk, hogy akár csak a következő fordulóba is bejutunk majd. Az, hogy végül nemcsak továbbjutottunk, hanem a magyar döntőt meg is nyertük, megmutatta nekünk, hogy hinnünk kell magunkban, mivel sok minden belejátszik a sikerbe, a lelkesedés és a mindent beleadás segít leküzdeni a tapasztalat hiányából jövő akadályokat.
 
Pont ezért is gondoljuk azt, hogy mindenkinek, aki érdeklődik, érdemes belevágnia a CanSat építésbe. A verseny során többször volt lehetőségünk oktatóelőadásokon részt venni, valamint voltak budapesti találkozók a többi csapattal és a zsűritagokkal, ahol megbeszélhettük a többiekkel az ötleteinket és az eddigi haladásunkat, és további tanácsokat és tippeket kaptunk.
A projektünket végig dokumentálnunk kellett. Az elkészült dokumentációk alapján lettünk a fordulókon elbírálva, továbbá a CanSat-ünk kilövésére kiválasztva. Az iskolai teendők mellett többek között nekünk is sokszor gondot okozott az ütemterv szerinti haladás, de a verseny végére sokat fejlődtünk.
 
Már a magyarországi döntő is egy nagy élmény volt. Ezen tíz CanSat csapat vett részt. A döntőn rakétákkal fellőtték a CanSat-eket 1000m magasra, ahonnan elkezdték az ejtőernyőkkel való leereszkedést és az ereszkedés közben méréseket végeztek. A verseny által minden csapatnak meghatározott elsődleges küldetés lehetőséget adott arra, hogy a csapatok összehasonlíthassák a kapott adataikat egymással, míg a mindenki számára egyéni másodlagos küldetés biztosította a mezőnyön belüli sokszínűséget.
 
Mint ahogy az a valódi űrmisszióknál is előfordul, itt is sok múlhatott a szerencsén és a véletlenen. Végül nem az számított leginkább, hogy ki rakta össze a legfelszereltebb CanSat-et, hanem hogy ki mennyire tudott előre készülni és az éles kilövésnél előfordulható hibákat tesztekkel kiküszöbölni. A kilövések során a hangulat végig izgalommal teli, de mégis kellemes volt, mivel a csapatok végig segítették egymást, és inkább voltunk egy nagy csapat tagjai, semmint egymás ellen versengő csapatok.
 
A mért adatokból kellett aztán prezentációkat készíteni, majd a zsűri és a többi csapat előtt előadni. Ezek alapján pontozták a küldetésünk sikerességét és rangsorolták a csapatokat. A versenyen nem csak a fődíj számít, hiszen több különdíjat is kiosztanak a különböző szempontok szerint remekelő csapatoknak, mint például az ’Outreach’ különdíj vagy a ’Scientific’ különdíj.
 
A hazai döntő után egy továbbfejlesztett CanSat-tel vettünk részt a nemzetközi döntőn, amit 2023-ban Granadában rendeztek. Számunkra nagyon nagy élmény volt Magyarországot képviselni. 26 csapat az Európai Űrügynökség által szervezett 5 napos versenyen, az európai csapatokon kívül Kanada és Japán is részt vett. Az egész döntőnek egészen egyedi hangulata volt, és nagyon jó lehetőség volt az angol tudásunk élesben kipróbálására is. A csapatok is teljesen összekovácsolódtak, a döntő végére már senki sem szívesen ment haza.
 
Összességében nekünk, a 2022/23-as magyarországi nyertes MoSat csapatnak, ez a verseny egy hatalmas lehetőség és élmény volt, és segített az űrkutatás iránt való érdeklődésünket tovább erősíteni."
MoSat csapat, Pécsi Janus Pannonius Gimnázium
 
 
 
Kiemelt szakmai partnerünk:
nmhh_logo_hun_szoveg_nelkul
Kiemelt
Kiemelt támogatónk:
 
 

 

         
       
 

CanSat Hungary 2023.
Döntő
 
Időpont: 2023. április 12-13.
Helyszín: Magyar Honvédség újdörögdi kiképző bázisa (indítási nap) és Tamási Áron Művelődési Központ, Tapolca (prezentációs nap)
 
A Cansat Hungary 2023 döntőjének hivatalos eredménye:
 
Fődíj: MoSat, Pécsi Janus Pannonius Gimnázium
 
Technikai különdíj: SBFSat, Tóth Árpád Gimnázium, Debrecen
 
Tudományos különdíj: MIGSat, VII. Kerületi Madách Imre Gimnázium, Budapest
 
Ismeretterjesztésért különdíj: Space Pelicans, Karinthy Frigyes Gimnázium, Budapest
 
Gratulálunk a díjazottaknak és minden döntősnek!
 
Fantasztikus munkát végeztetek és reméljük, mindnyájan sokat tanultatok és sok élményt szereztetek a verseny során.
A MoSat Csapatnak pedig sok sikert kívánunk az ESA európai döntőjében, képviseljétek Magyarországot legjobb tudásotok szerint!
 
 
Megjelent cikkek, videók:

Magyar Honvédség cikke a döntőről: Űripari verseny Újdörögdön (honvedelem.hu)

Magyar Honvédség videója a döntőről: https://youtu.be/rGIKOvMUwpw

Spacejunkie.hu cikke a döntőről: Lezajlott az első országos CanSat verseny döntője - Spacejunkie.hu

Spacejunkie.hu videója a döntőről: https://youtu.be/H8ra-i0yhgI

 
 
 

 Második találkozó
 
 
Időpont: 2023. március 18. 13 - 16h között
Helyszín: Szinyei Merse Pál Gimnázium, Budapest
 
A MANT videója a Második Találkozóról: https://youtu.be/roIX-iXkzIU
 
Ennek keretében adtuk át minden jelenlévőnek a részvételi oklevelet és bejelentettük, hogy mely csapatok jutottak a döntőbe.
 
20230318_132454_HorvathA_small
 
 

CDR
 
A második mérföldkő a Kritikus tervfelülvizsgálat (Critical Design Review, CDR) elkészítése  és benyújtása.
Ennek határideje: 2023. február 26. 23.59
A CDR dokumentumban beküldött tervek és leírások, valamint bemutató videó alapján kiválasztjuk azt a maximum 10 csapatot, akik részt vehetnek a nemzeti döntőn és akiknek az eszköze rakétára kerül és repülni fog.
 
 

 
A Nagy Találkozó
 
Időpont: 2023. január 14.
Helyszín: Szinyei Merse Pál Gimnázium, Budapest
 

A MANT rövid videója a Nagy Találkozóról: https://youtu.be/P-663nsn7qY

Spacejunkie cikke a Nagy Találkozóról: CanSat verseny: Nagy Találkozó - Spacejunkie.hu

 
20230114_134156_spot
 
 
 

 
PDR
Az első mérföldkő: az Előzetes tervfelülvizsgálat (Preliminary Design Review, PDR) elkészítése és benyújtása. 
Ennek határideje: 2022. november 30. 23:59. 
A PDR mintáját feltöltöttük a verseny honlapjára
 
 

 
 
Regisztrációs határidő: november 7., hétfő, 23.59
 
 
 
#regisztráció 
 
 
Cansat Hungary_logo_háttérrel