Űdítősdobozos kísérletek 2021-05-07

CanSat verseny 2021

CanSat 2021

Az idei év nem volt könnyű, különösen az iskolások és a tanárok számára világszerte. E kihívások ellenére az ESA igyekezett alkalmazkodni, hogy a diákok ne maradjanak le egy újabb kivételes és inspiráló tanulási lehetőségről. Ezt szem előtt tartva, és az Európa-szerte tapasztalható pandémiás korlátozásokkal összhangban az ESA úgy döntött, hogy a 2021-es Európai CanSat Versenyt teljesen online rendezvénnyé alakítja át!
 
Az Európai CanSat Verseny online kiadására több napon keresztül kerül sor, 2021. szeptember 29-30-án és október 6-8-án. Az időpontokat azért választották ki, hogy lehetővé tegyék a számos nemzeti CanSat-verseny befejezését, amelyeket a COVID-19 miatt a szokásos időkeretükhöz képest (jellemzően minden évben márciustól nyárig) el kellett halasztani.

A fizikai indítási kampányban való részvétel helyett a 2021-es döntőbe jutott diákcsapatok online gyűlnek össze, ahol az ESA izgalmas indítási forgatókönyvekkel kapcsolatos kihívásokat fog kijelölni számukra, amelyekre megoldást kell találniuk. Ezek a kihívások két részből állnak majd: az egyik, amely minden csapat számára azonos, a másik pedig az adott csapat konkrét másodlagos küldetéséhez igazodik. A kihívások olyan nehézségeket tartalmaznak, amelyeket a csapatnak le kell küzdenie, és amelyek például a CanSat újratervezését is megkövetelhetik.

Ez a megközelítés még fizikai indítás nélkül is megerősíti a csapatok STEM kompetenciáit, problémamegoldó képességét és kommunikációs készségét.

A 2021-es virtuális európai CanSat-verseny ütemezése (módosítások lehetségesek, az időpontokat közép-európai nyári időszámítás szerint adták meg)
Szeptember 6., 22:00 Határidő a nemzeti szervezők számára a nemzeti versenyek befejezésére és a győztes csapat ESA-nak történő bejelentésére.
Szeptember 10., 22:00 Határidő a csapatok számára a zárójelentés* ESA-hoz történő benyújtására.
Szeptember 29-30. A csapatok projektbemutatója és az ESA zsűrije a kihívások ismertetése.
Október 1-5. Szétválási hét: a csapatok offline dolgoznak a kijelölt kihívásokon**.
Október 6-7. Utolsó prezentáció: A kihívások megoldása és végső visszajelzés az ESA zsűrijétől
Október 8. A zsűri ülése és a díjátadó ünnepség

**A csapatok virtuálisan vagy személyesen dolgoznak együtt, az egyes országok korlátozásaitól függően.

*A zárójelentés:
A 2021-es Virtuális Európai CanSat Versenyben részt vevő valamennyi csapatnak legkésőbb 2021. szeptember 10-én 22:00 óráig (közép-európai nyári idő szerint) be kell nyújtania az ESA-hoz a zárójelentését. Ez a dokumentum egy maximum 20 oldalas dokumentum, a mellékletekkel együtt, amely összefoglalja a csapatok által végzett munkát és a projektjükkel elért eredményeket. A dokumentumnak teljes körű leírást kell adnia a CanSat küldetéséről, rendszeréről és funkcióiról, és fel kell tüntetnie azokat a lépéseket, indoklásokat és hibaelhárítást, amelyek a CanSat finomított tervének megvalósításához szükségesek voltak, valamint egy részletes költségvetést.
 
Ennek a dokumentumnak pontosan rögzítenie kell az elkészült CanSat prototípus minden részletét. Ez lesz a fő dokumentum, amelyet a 2021-es európai verseny előtt a zsűri tagjai rendelkezésére bocsátanak, akiknek feladata lesz a jelentés minőségének, valamint az egyes csapatok munkájának és teljesítményének értékelése.

Kérjük, hogy minden nemzeti szervező és résztvevő csapat figyelmesen olvassa el a 2021-es CanSat verseny aktualizált útmutatóját.

A 2021-es Virtuális Európai CanSat Versennyel kapcsolatos további információkról az eseményhez közelebbi időpontban adnakk tájékoztatást.