2023-09-12

Műhold egy üdítősdobozban - Indul a második országos CanSat verseny!

Űrügynökségek, magáncégek, egyetemek, kutatócsoportok eszközei keringenek fejünk felett nap mint nap. Bár egy középiskolás számára elérhetetlennek tűnhet, hogy műholdat építsen, az Európai Űrügynökség (ESA) által meghirdetett verseny ezt a lehetőséget hozza közel a diákokhoz. Az idei a második országos magyar CanSat verseny, szervezője a Magyar Asztronautikai Társaság (MANT), akik 3–6 fős középiskolás csapatok és mentoruk jelentkezését várják 2023. október 8-án éjfélig.

Mi a CanSat?

 

A verseny során a diákok lehetőséget kapnak egy projektmunka formájában a saját, üdítősdoboz méretű ún. műholdszimulációjuk megépítésére. Bár az űrbe nem jut ki, kutatórakéta repíti 1 km magasságba a csapatok eszközeit, ahonnan azok saját ejtőernyőjükkel ereszkednek le a földre, miközben küldetéseiket teljesítik. Az eszközök megtervezésére és megépítésére fél évük van a versenyzőknek, az októberben kezdődő munka a 2024. áprilisi döntővel zárul. Ez alatt az idő alatt nemcsak oktatási anyagokat és személyes képzési lehetőségeket kapnak a munkához a csapatok, de a többi versenyzővel is megismerkedhetnek és bemutathatják egymásnak az elképzeléseiket és műszaki megoldásaikat. A hat hónap során egy valódi űrprojekt lépésein kell haladniuk – igazán összetett, kitartó munkára van szükség a jó eredményhez!

 

(Képek: BME SPOT fotókör, Püspöki Péter)

A verseny célja

A győztes csapat tagjait az ESA látja vendégül a többi ország legjobbjaival együtt a noordwijki technológiai központban, az ESTEC-ben. A győztes csapat jutalma azonban csak az egyik a verseny céljai közül. Legalább ilyen fontos cél, hogy minél több középiskolás diák ismerkedjen meg az űrtevékenységgel, tanuljon meg űripari projektet tervezni, végigvinni, csapatban dolgozni, forrasztani, 3D-nyomtatott eszközöket tervezni, rádiókommunikációt használni, szoftvert írni, laboratóriumi és terepi teszteket végezni és még rengeteg hasznos és érdekes ismeretre. Az európai CanSat verseny korábbi években megismert hangulata, az egymást segítő és egymástól tanuló diákok által átélt közösségépítő élmény olyan többlet, amely a konkrét ismeretek megszerzésén túl akár pályaorientációban, akár személyiségfejlődésben is segítheti a résztvevőket. A sok tudás és tapasztalat nagyon hasznos mind az egyetemen, mind egy majdani munkahelyen, hiszen egy jövőbeni életrajzban is jól mutat egy ilyen verseny.

A CanSat Hungary 2024 verseny kiemelt szakmai támogatója a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH), valamint kiemelt támogatója a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM).

A verseny részletes bemutatása és regisztráció a www.cansatverseny.hu weblapon.