2021-09-30

Irány az űr! – ismét űrkutatási csapatverseny indul középiskolásoknak

 

A versenyt először 2020-ban hirdették meg, és a járványhelyzet ellenére nagy érdeklődés kísérte. A siker nyomán a versenyt idén is megrendezik, némileg megváltozott szabályokkal, de hasonlóan izgalmas nyereményekkel!

 

Az idei tanulmányi verseny első online fordulójára 2021. október 15-én kerül sor. Ezt követi még egy online forduló november 26-án, majd egy harmadik 2022. február 4-én. A csapatok közül a legjobb teljesítményt nyújtó továbbjutottak 2022. március 26-án egy döntőben – remélhetőleg személyes jelenléttel – mérik össze a világűrrel és az űrtevékenységgel kapcsolatos tudásukat Budapesten.

 

A versennyel azt szeretnék megmutatni a szervezők, hogy az űrkutatás, űrtevékenység minden reál – mai divatos rövidítéssel: STEM – tárgy tanításába beépíthető hasznos, élő ismeretanyaggal szolgál, és a fizika mellett a kémiai, biológiai, földrajzi, informatikai ismereteket is érdekessé lehet tenni az űr témakörével.

 

A verseny fődíja egy 3+1 fős utazás az az Európai Űrügynökség (ESA) legnagyobb létesítményébe, az Európai Űrtechnológiai Központba (ESTEC), amely a hollandiai Noordwijk mellett található. A további helyezettek is értékes jutalmakban részesülnek.

 

A négy fős csapatok – három középiskolás tanuló és egy felkészítő – nevezését egészen az első fordulót megelőző nap, 2021. október 14. éjfélig várják a szervezők. A nevezésről, a verseny szabályairól és minden további lényeges információról az Irány az űr! Kárpát-medencei űrkutatási csapatverseny honlapján lehet tájékozódni: www.iranyazur.hu.