2020-12-14

Irány az űr! – lezárult a csapatverseny első fordulója

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) felkérésére és támogatásával a Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) háromfordulós, űrkutatási csapatversenyt szervez magyarországi és határon túli magyar középiskolásoknak – olvashatunk róla a kormányzati honlapon. A versenyt október 15-én, az Űrkutatás Napján hirdette meg Ferencz Orsolya, a KKM űrtevékenységért felelős miniszteri biztosa. A verseny célja, hogy a középiskolás korosztály érdeklődését általában a természet- és műszaki tudományok, közelebbről elsősorban az űrkutatás, űrtevékenység felé fordítsa.

Az Irány az űr! csapatverseny indulóinak települései a térképen. (Kép: MANT, háttér: Google)

A tanulmányi versenyen háromfős középiskolás (9–13. osztályos) csapatok vehetnek részt. Az első (online) fordulóra 2020. november 9. és december 8. között került sor. Erre – a járványhelyzet és az online oktatás okozta nehézségek ellenére – a szervezők várakozásait felülmúlóan 99 csapat regisztrált, közülük 91 csapat küldött be megoldást. A versenyt sikerült az egész Kárpát-medencére kiterjeszteni, hiszen a 91 csapat közül 11 a határon túlról (hét Erdélyből, három a Vajdaságból és egy a Felvidékről) küldött be megoldást. Budapestről 15 iskola 27 csapata vett részt a versengésben, míg vidékről 23 város 29 középiskolájából 53 csapat szállt versenybe.

Az első fordulóban a maximálisan elérhető pontszám 26 volt, a két legjobb csapat 25–25 pontot kapott. Alapos mérlegelés után a továbbjutást jelentő határt 22 pontban állapították meg, így 37 csapat jutott a második fordulóba, amelyek 3 ország 19 városának 30 iskoláját képviselik. Az átlagosan elért pontszám 19,7 volt, vagyis a feladatok nem voltak teljesíthetetlenül nehezek.

Az első fordulóból továbbjutó csapatok 2021. január–februárban újabb online fordulóban mérik össze tudásukat, majd a legjobbak az áprilisi döntőben találkozhatnak – a járványhelyzettől függően – személyesen, vagy az első két fordulóhoz hasonlóan a virtuális térben.

A most tovább nem jutó csapatok mindhárom tagja és a felkészítő tanár emléklapot kap az űrkutatásért felelős miniszteri biztos és a MANT elnöke aláírásával, amellyel megköszönik részvételüket a versenyen. Egyben a kieső csapatok értesítést kapnak, hogy a vigaszágon még lehetőségük van egy összetettebb feladat megoldására, itt a legjobb megoldást beküldő csapat tárgynyereményben részesül.

A verseny fődíja a csapat tagjai és felkészítő tanáruk részére egy látogatás az Európai Űrügynökség (ESA) legjelentősebb létesítményében, az Európai Űrtechnológiai Központban (ESTEC), Hollandiában. A második helyezett csapat két hazai szakmai látogatáson vehet részt, egy tudományos és egy űripari műhely munkáját ismerhetik meg közelről. A harmadik helyezett csapat iskolájukat gazdagítja értékes laborfelszerelésekkel. Végül, de nem utolsósorban, minden díjazott csapat tagjai térítésmentesen vehetnek részt a MANT nyári Űrtáborában.