Hírek
Űrkorszak-előadás: Űrhajósjelöltek orvosi vizsgálatai régen és ma
Az űrhajósok, akik több mint 50 éve járják a világűrt, az átlagembernél jobb fizikai, szellemi és lelki állapotban kell, hogy legyenek, hiszen a feladatuk összetett, váratlan helyzetekkel szembesülhetnek és a munkakörülményeik rendkívüliek. Az elmúlt évtizedekben az űrhajózással kapcsolatban összegyűlt ismeretek és a technikai fejlődés alapján a kiválogatásuk során alkalmazott orvosi vizsgálatok is változtak, de mennyit?
Búcsú Szegő Károlytól
Szegő Károly a múlt század utolsó két évtizedében a magyar űrkutatás kiemelkedő, nemzetközileg is elismert alakja volt. Hozzá hasonló széles áttekintéssel tudományágunkról nagyon kevesen rendelkeznek hazánkban. Bölcsessége és tájékozottsága nagyon hiányozni fog nemcsak egyesületünknek, de az egész magyar űrkutató közösségnek is. Tőle búcsúzunk.
Megjelent a 2022. I. negyedévi Körlevél
Tagjaink már olvashatják I. negyedévi körlevelünket, benne az újévi elnöki köszöntővel, rendezvénynaptárral és más fontos információkkal.
FONTOS!
Tagsági adatbázis frissítése
Az aktuális taglista naprakésszé tételéhez szükséges, hogy minden tagunk 2022. január 1-jén érvényes adatait bekérjük a nyilvántartásunk részére.
Ünnepi üdvözlet
Kellemes ünnepeket és boldog új évet kívánunk minden kedves tagunknak és látogatónknak!
Hazai űrkörkép 2021/2022
Közel 60 űripari cég és űrkutató szervezet, valamint további potenciális űripari beszállítók friss adatai találhatók meg benne.
Lapajánló: Aranysas, 2021. december
Űrcowboyok (Pajzs és kard a kozmoszban) címel jelent meg Schuminszky Nándor és Vincze Miklós írása az Aranysas decemberi számában.
Magyarország és a világűr – könyvbemutató
December 4-én (szombaton) délelőtt várunk minden érdeklődőt Kistarcsán a Csigaházban, ahol az Űrfa mellett a Magyarország és a világűr című könyvet is bemutatjuk.
Tiszteleti tagunk búcsúztatása
Megemlékezés dr. Szabó Józsefről
Dr. Szabó Józsefnek, a MANT tiszteleti tagjának temetése 2021. november 29-én hétfőn 15:00 órakor Budapesten, a Fiumei úti sírkertben lesz. A család kérése, hogy virágok és koszorúk helyett életének rövid bemutatásával emlékezzünk meg róla.
Ég és föld közötti kapcsolatok - könyvbemutató
A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanács Médiatudományi Intézete és a Világűr Társadalomtudományi Kutatóműhely tisztelettel invitál mindenkit az Ég és Föld közötti kapcsolatok - Az űrtávközlés története, elmélete és gyakorlata című kötet bemutatójára.