2020-12-01

Virtuális Űrakadémia Klub, december 1.

Időpont: 2020. december 1. kedd, 17:00 - kb. 19:00 között
Hely:  Csatlakozni lehet a facebookon (facebook.com/MANTosok), a Galileo Webcast (galileowebcast.hu) honlapján, vagy Zoom-on (a linket a facebookon tesszük közzé az esemény napján).
 
1) Zábori Balázs: Az emberes űrrepülés jövője az ESA tervei szerint, avagy ember a Marson?
2) Komáromi Annamária: Űrtevékenységről középiskolásoknak fizikaórán
 
A rendezvény házigazdája: Horvai Ferenc, a MANT főtitkár-helyettese
 
Bár első pillantásra semmi köze a két előadás témájának egymáshoz, az űrrepülés -és más űrtevékenység- nem fejlődhet, ha kevés diák érdeklődik a reál tárgyak iránt és ezért kevés középiskolás jelentkezik egyetemre természettudományos, műszaki, informatikai területen.
 
Az emberes űrrepülés aktuális kérdéseihez (hogy tudunk minél messzebbre minél több embert eljuttatni épen és egészségesen) hosszú távon szorosan kapcsolódik a kérdés, hogy mi módon tudjuk az ún. STEM tárgyakat, mint a fizika, érdekessé tenni az űrtevékenységen keresztül, hogy több diák tanuljon tovább STEM irányban és így legyen szakember-utánpótlás.
 
Az előadókról:
Zábori Balázs fizikus, űrkutatási mérnök. Szakterületei: űridőjárás, űrdozimetria, nukleáris méréstechnika, űrkutatási rendszermérnöki feladatok. A kutatóközpont űrtechnológiai tesztlaboratóriumának műszaki felelőse, rendszeresen tart ismeretterjesztő előadásokat különféle médiumokban.
 
Komáromi Annamária matematika-fizika szakos középiskolai tanár, jelenleg a Balassi Bálint Nyolcévfolyamos Gimnáziumban tanít. Az MTA–ELTE Fizika Tanítása Kutatócsoport tagja, az ELTE Fizika Doktori Iskolájában szerzett PhD fokozatot. Rendszeresen, sikerrel vesz részt diákjaival különféle versenyeken és pályázatokon.