2021-10-03

Lezajlott a magyar űrkutatók legnagyobb szakmai rendezvénye

A három napig tartó konferencia programja közel 40 szakmai előadást, két kerekasztal-beszélgetést és poszterbemutatókat tartalmazott. A Magyar Űrkutatási Fórum 2021 konferenciát a Magyar Asztronautikai Társaság (MANT), az ELKH Energiatudományi Kutatóközpont és az ELKH Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet közös kezdeményezésére rendezték, szeptember 29. és október 1. között. Ezzel folytatódott a legrégibb hagyományokkal rendelkező hazai űrkutatási szakmai-tudományos rendezvények sorozata, amelynek története egészen 1972-ig nyúlik vissza.

A konferenciasorozat széles körű bemutatkozási lehetőséget teremt a magyar űrkutatás és az űripar szereplői, egyetemi hallgatók, doktoranduszok számára. Fórumot biztosít az űrkutatáshoz, űrtevékenységhez kapcsolódó tudományterületeken, műszaki fejlesztésekben elért friss hazai eredmények bemutatására, megvitatására. Elősegíti a véleménycserét, a meglevő szakmai kapcsolatok erősítését, új együttműködések kialakítását a hazai űrkutató közösségen belül. Idén különös jelentőséget adott a találkozónak, hogy a járványhelyzet enyhülésével hosszú idő után először lehetett személyes részvétellel konferenciát rendezni. A szervezők ugyanakkor gondoltak azokra is, akik nem tudtak megjelenni, de szívesen bekapcsolódtak az internetes közvetítés segítségével. A hibrid esemény résztvevőinek közel fele így csatlakozott, sőt a programban voltak online előadások, és a kerekasztal-beszélgetések egyes résztvevői is ilyen módon jelentkeztek be.

A konferenciáról beszámoló olvasható az Űrvilág hírportálon.

A nyitónapon kiadott MANT sajtóközlemény szövege itt elérhető.

A konferencia előadásainak és poszterbemutatóinak kivonatai egy kötet formájában, a MANT kiadásában már meg is jelentek, itt elérhetők. A Magyar Űrkutatási Fórum 2021 válogatott közleményeinek teljes szövegű anyaga a közeljövőben készül el. A rendezvényt a Külgazdasági és Külügyminisztérium, valamint a REMRED Kft. támogatta.