2021-12-21

H-SPACE 2022 nemzetközi űrkonferencia

A jövő évi H-SPACE egy 2015-ig visszanyúló sorozat konferenciája, amelyet 2020-ig évente szervezett meg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Villamosmérnöki és Informatikai Kar (VIK) Egyesült Innovációs és Tudásközpontja (EIT), együttműködve a Magyar Asztronautikai Társasággal (MANT). Az új rendszer szerint a nemzetközi H-SPACE konferenciák – angol nyelvű szakmai előadásokkal és poszterekkel – páros években, a hazai résztvevők számára szervezett Magyar Űrkutatási Fórumok pedig páratlan években kerülnek sorra.

Az eredeti elképzelések szerint a H-SPACE 2022 kitűzött időpontja február elején lett volna, de a koronavírus-járvány és az újabb vírusvariáns megjelenése miatt továbbra is minden bizonytalan. Ezért az eseményt két hónappal, 2022. április 7-8-ra halasztották a szervezők. Mindenképpen hibrid konferenciáról lesz szó, vagyis az első napon – az aktuális tervek szerint – jelenléttel megtartott előadásokat az interneten is lehet majd követni, a második nap programja pedig teljes egészében a virtuális térbe költözik.

A 2022-es, immár 7. H-SPACE konferencia mottója New trends in the space sector, vagyis új irányok az űrszektorban. A halasztás egy kis időt ad azoknak is, akik a biznytalanságok miatt eddig nem jelentkeztek szóbeli vagy poszter előadással. Ők ezt február 10-ig még megtehetik. A konferenciára résztvevőként február 25-től lehet majd regisztrálni, részvételi díjat nem kérnek a szervezők. A helyszín az első napon, április 7-én (csütörtökön) a BME I épülete lesz (1117 Budapest, Magyar tudósok krt. 2.).

Minden, amit a H-SPACE 2022 konferenciáról tudni kell, megtalálható a space.bme.hu honlapon. Ugyanott a lap aljáról elérhetők a korábbi H-SPACE konferenciák írásos anyagai is.