2016-02-28

H-SPACE 2016 és E-SGW 2016

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Villamosmérnöki és Informatikai Kar (VIK) Egyesült Innovációs és Tudásközpontja – együttműködve a Magyar Asztronautikai Társasággal (MANT) – második alkalommal tartott nemzetközi űrkutatási konferenciát a Műegyetemen. A konferencia címe 2nd International Conference on Research, Technology and Education of Space (H-SPACE 2016) volt. A rendezvényen, amelynek együttműködő szakmai partnere a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács (NHIT), angol és magyar nyelvű előadásokat hallgathattak meg az érdeklődők. A konferenciára, amely kiemelten foglalkozott azzal, milyen szerep hárulhat a kisműholdakra az űrkutatásban és az űrszolgáltatásokban, 11 országból érkeztek résztvevők.

Közvetlenül a H-SPACE 2016 konferencia után, február 26-án délután kezdődött és 27-én is folyt az ENSZ támogatásával működő nemzetközi szervezet, az űrkutatás iránt érdeklődő 18–35 év közötti fiatalokat tömörítő Space Generation Advisory Council (SGAC) első európai űrkutatási workshopja, amelynek szintén a BME adott otthont. A European Space Generation Workshop (E-SGW 2016) rendezvényen mintegy 60 fiatal vett részt a kontinens számos országából, akik három munkacsoportba osztva dolgoztak egy-egy ajánláson. Ezeket a rendezvényt követően európai űrkutatási döntéshozókhoz juttatják majd el, és ismertetik az ENSZ Világűrbizottságának ülésén is. A munkacsoportok témái: európai együttműködés kisműholdas programokban, a fiatal és a tapasztalt szakemberek közötti tudásátadás európai szinten, és a fiatal vállalkozók lehetőségei az európai űrszektorban.

A H-SPACE 2016 konferenciáról szóló részletes beszámoló az Ûrvilág hírportálon olvasható. Az eseményen készült fotókat képgalériánkban tekinthetik meg.