2024-04-04

Együttműködés az űrszektorban – nemzetközi konferencia a Műegyetemen

A H-SPACE 2024 címmel április 25–26-án Budapesten rendezendő űrkonferencia egy 2015 óta tartó sorozat újabb állomása. A programban műholdakról, űrszondákról, űridőjárásról, űrszemétről, űralkalmazásokról, űroktatásról és más érdekességekről lesz szó – hazai és nemzetközi vonatkozásokkal. A konferencián való részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött.

Minden, ami űr! A H-SPACE 2024 konferencia első napján jelenléti, második napján online előadásokat hallgathatnak a résztvevők, a szakmai programot poszterbemutatók teszik teljessé.

A H-SPACE konferenciák sorozatát 2015 óta rendezi meg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Villamosmérnöki és Informatikai Kar (VIK) Egyesült Innovációs és Tudásközpontja (EIT), együttműködve a Magyar Asztronautikai Társasággal (MANT). Az idei konferenciára 2024. április 25–26-án kerül sor. Akik csak a virtuális térben tudnak csatlakozni, azok is követhetik az első nap előadásait az internetes közvetítés révén.

Az idén immár nyolcadik alkalommal megrendezett H-SPACE konferencia mottója Cooperation in the space sector, vagyis együttműködés az űrszektorban. Az előzetes szakmai program a meghívott és szakmai előadásokkal, valamint más hasznos tudnivalókkal együtt már olvasható a space.bme.hu honlapon. Az angol nyelven zajló, ingyenes előzetes regisztációhoz kötött konferenciára a szervezők minden érdeklődőt örömmel várnak.

Az első napon, április 25-én (csütörtökön) 14 órakor, a BME I épülete (1117 Budapest, Magyar tudósok körútja 2.) földszinti előadójában Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos, Charaf Hassan, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar dékánja és Kovács Kálmán, a MANT elnöke köszöntőjével indul a program. Az Európai Unió Űrprogramügynökségéről (EUSPA), a kicsi és a legkisebb műholdakról szóló meghívott előadások utáni első szekcióban a műholdakkal való rádiós és lézeres kommunikációtól kezdve az európai és hazai tudományos űrprogramokig számos érdekes téma kerül terítékre. A résztvevők a helyszínen több mint 30 szakmai posztert is megtekinthetnek, amelyek szerzői rövid szóbeli bemutatkozási lehetőséget is kapnak.

Április 26-án (pénteken) a konferencia második (online) napja 9 órakor egy újabb szakmai szekcióval indul, benne többek között szó esik űridőjárásról, űrszemétről, műholdak optikai távcsöves követéséről, műholdradaros felszínmozgás-vizsgálatokról. A 13:15-kor kezdődő délutáni szekcióban pedig az oktatásé és ismeretterjesztésé lesz a főszerep.

A konferencia szervezésében partner a BME Kozmosz Szakkollégium és a Space Generation Advisory Council. Az esemény támogatója a Külgazdasági és Külügyminisztérium.