2015-12-07

Diákpályázat: A Marson messze túl

Az elmúlt időszak jelentős volt a Naprendszer külső részére irányuló kutatásokat tekintve. Az Európai Ûrügynökség Rosetta űrszondájának leszállóegységével az emberiség először landolt egy üstökösön 2014 novemberében, 2015 júliusában pedig az amerikai New Horizons szonda készített meglepő felvételeket a Plútóról. A bolygórendszer eme távoli vidéke alapvetően más – miképp a Föld-típusú és a hozzá közelebbi égitestektől is már erősen különböznek az óriásbolygók és udvartartásuk.

A Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) a Galaktika és az Ûrvilág támogatásával az ENSZ Világűrhét alkalmából pályázatot hirdet.

A pályázat témaköre: A Marson messze túl

A korábbi évekhez hasonlóan egyéni indulók mellett már 2–4 fős diákcsapatok pályázatait is fogadjuk, és külön értékeljük. A választható feladatok között szerepel dolgozat írása, rajz, grafika, poszter, prezentáció, Facebook-oldal, weboldal, blog vagy videó készítése. Így mindenki megtalálhatja a kedvére való műfajt!

Változatlanul két korkategóriában (11–14 évesek és 15–18 évesek) értékeljük a beadott pályamunkákat – külön az egyéni indulókét és külön a csapatokét.

A legjobbak szokás szerint jutalmakat kapnak, de minden résztvevő diák kedvezményesen juthat el 2016 nyarán a MANT Ûrtáborba , sőt a legjobb helyezést elérőknek egyáltalán nem kell aggódniuk a részvételi díj miatt.

A diákpályázat kiírásának részletei