2021-08-16

Budapest lehet a világ űrfővárosa 2024-ben

 

2024. szeptember 30. és október 4. között Budapesten gyűlhetnek össze a világ űrügynökségeinek és legnagyobb űripari vállalkozásainak vezetői, valamint olyan „űrhírességek”, mint Elon Musk vagy Jeff Bezos. Ennek feltétele, hogy Magyarország nyerje el a 75. Nemzetközi Asztronautikai Kongresszus (International Astronautical Congress, IAC) rendezésének jogát. A Magyar Asztronautikai Társaság (MANT), a CongressLine Kft. és a HUNGEXPO konzorciuma által beadott, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) és Budapest Főváros támogatását is bíró pályázat immár sikeresen túljutott az első megmérettetésen.

Az elmúlt héten háromnapos látogatást tett Budapesten a Nemzetközi Asztronautikai Szövetség (International Astronautical Federation, IAF) delegációja, Christian Feichtinger ügyvezető igazgatóval az élén, hogy személyesen mérje fel a rendezési pályázat hátterét, a javasolt helyszíneket, és közelebbről megismerkedjen a magyar űrszektorral. A delegációt fogadta a KKM államtitkára, megbeszélést folytattak az űrkutatást felügyelő miniszteri biztos részvételével. Budapesten találkoztak az1983-as budapesti IAF kongresszus szervezőbizottságának elnökével, fogadta őket az Országgyűlés alelnöke a Parlamentben, ellátogattak a Városházára, szakmai látogatásokat tettek egyetemi kutatóhelyeken és egy vezető űripari cégnél.

A záró megbeszélésen az IAF ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a javasolt budapesti helyszínek megfelelnek azokat a rendkívül komplex követelményeknek, amelyeket az IAC támaszt, és az elmúlt három nap meggyőzte őt arról, hogy a MANT vezetésével pályázó konzorcium sikeresen meg tudja rendezni a világ legnagyobb asztronautikai kongresszusát. Lenyűgözte az, amit a hazai űrtevékenységről megtudott.

A 2024-es IAC rendezéséről a végső döntést az IAF Közgyűlése hozza meg október 29-én, a Dubajban rendezendő idei kongresszus ideje alatt. Bár a verseny kiélezett – a budapestin kívül érkeztek még rendezési pályázatok Ausztráliából, Brazíliából, Olaszországból és Spanyolországból is –, okkal reménykedhetünk abban, hogy Magyarország lesz a befutó. Ebben az esetben a globális űrszektor figyelme nem csak 2024-ben, de már az azt megelőző évek során is hazánk felé fog fordulni, további lökést adva a szakterület fejlődéséhez.

További információ a 2024. évi magyarországi IAC pályázat angol nyelvű honlapján olvasható: https://iac2024budapestbid.mant.hu/

A teljes sajtóközlemény (pdf)