Online előadás 2021-02-19

Virtuális Űrakadémia Klub, február 19-én

Virtuális Űrakadémia Klub
Szentpéteri László: Személyszállító magánűrhajók szub-orbitális és orbitális pályára 
 
A februári Virtuális Űrakadémia Klub előadást - az őszi eseményekhez hasonlóan -  a Galileo Webcast közvetíti. A közvetítés így a Galileo Webcast oldalán is elérhető lesz.
 
Időpont: 2021. február 19. péntek, 17:00
 
Hely: Csatlakozni lehet a facebookon (https://fb.me/e/1brBjOw6f), a Galileo Webcast honlapján vagy facebook-oldalán, esetleg közvetlenül Zoomon (a linket  az esemény napján tesszük közzé).
 
Az előadásban áttekintjük az orbitális pályára szánt SpaceX Crew Dragon és Boeing Starliner, valamint a szub-orbitális repülésekre tervezett “turista-űrhajó” (Virgin VSS, Blue Origin New Shepard) programok állását.
 
Miután a napi sajtó az utóbbi szerkezeteket egységesen űrhajónak és repüléseiket űrrepüléseknek nevezi, - először tisztázzuk, hogy mi is a különbség egy orbitális pályán történő hosszú üzemelésre, illetve egy rövid űrugrásra szánt űreszköz között.
 
Ezek után megismerkedünk a lassan révbe érő Crew Dragon, illetve a még mindíg kérdőjelekkel terhelt Starliner programmal.
 
S mint látni fogjuk, a helyzet a futurisztikus kinézetű Virgin Galactic “űrsikló” esetében sem egyszerű, - miközben a “konzervatívabbnak” tűnő New Shepard fejlesztése – ha lassan is – de úgy tűnik, talán végre révbeér.
 
Szentpéteri László – az @Űrvilág alapítója (és 2002-2007 között főszerkesztője), a MANT főtitkára 2000-2004 között.