2010-09-13

Vak fiatalok idén először az amerikai űrtáborban

A nyeremény egy egyhetes részvétel a hunstville-i Nemzetközi Ûrtáborban (Alabama állam, USA). A MANT már 1992 óta biztosította ezt a rendkívüli lehetőséget látó diákok számára, tavaly ősszel pedig, az „Informatika a Látássérültekért” Alapítvánnyal együttműködve két kategóriában (10-14, ill. 15-18 évesek) vak és gyengénlátó fiatalok számára is kiírták a pályázatot.

Idén márciusban megszületett a döntés: a speciálisan látássérültek számára kialakított NASA Nemzetközi Ûrtáborban hazánkat két budapesti fiatal, Ócsvári Áron (Neumann János Számítástechnikai Szakközépiskola), és Velegi István (Scheiber Sándor Gimnázium) képviseli. (A 10-14 éves korosztályból többen értékes jutalomban részesültek).

A két látássérült középiskolás részvételi és utazási költségét teljes egészében a MANT finanszírozza, a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivataltól (NKTH) elnyert támogatás segítségével. Látó kísérőjük Szelinger Tamás, az „Informatika a Látássérültekért” Alapítvány önkéntese lesz. Érdemes megemlíteni, hogy a közép-európai térségből egyedül a magyar csapat utazik szeptember 24-én, hogy ott létük alatt közelebbről is megismerkedhessenek az űrkutatással, az emberes űrtevékenységgel. A résztvevők kipróbálhatják magukat űrhajós szimulátorokban, így pl. sétálhatnak a holdi gravitációban, vezethetik szimulátorban az amerikai űrrepülőgépet, búvárok segítségével víz alatti szereléseket végezhetnek, amerikai űrhajósokkal találkozhatnak és barátságokat köthetnek a tábor résztvevőivel.

A vakság nem lehet akadálya a világűr és az űrhajózás megismerésének – vallják mindazok, akik lehetővé teszik a látássérült fiatalok részvételét. Természetesen speciális módon, a többi érzékszervre, az elméleti tudásra és a fantáziára támaszkodva szereznek új ismereteket a vak és a gyengénlátó diákok, így is egy örökre szóló élményként.

Mindkét sikeres pályázónak jó utat, hasznos és élményekben gazdag időtöltést kívánunk Hunstville-ben! Reméljük, hogy részvételükkel megalapozzák majd további magyar látássérült fiatalok kiutazásának esélyeit is.

(Az „Informatika a Látássérültekért” Alapítvány és a MANT közös sajtóközleménye)