2012-10-16

Ûrtevékenység a mindennapokban - előadás Kárpátalján

Különös érdeklődés ötvözte azt az ismeretterjesztő előadást, amelyet Dr. Bacsárdi László, társaságunk főtitkára tartott Kárpátalján. Földközelben a világűr - az űrtevékenység a mindennapi életünkben című előadás teltház előtt hangzott el 2012. október 11-én a Nagyberegi Református Líceumban, Kárpátalján. Az egyházi fenntartású intézményben, amely jövőre ünnepli alapításának 20. évfordulóját, több mint 90 diák tanul magyar nyelven, az ukrán előírásoknak megfelelően 8-tól 11. osztályig. A tanítás színvonalát magyarországi versenyeken elért dobogós helyezéseik mellett a 100%-os továbbtanulási statisztikájuk is jól mutatja – diákjaik nagy része Magyarországon tanul tovább.
Bacsárdi László a líceum földrajz-csillagászat szakos tanára, Tóth András meghívására érkezett Kárpátaljára. Előadása végén bemutatta társaságunkat, nemrég meghirdetett diákpályázatunkat, valamint felhívta az érdeklődők figyelmét a 2013-as űrtáborra. A hallgatóság soraiban ült Ködöböcz Csilla, a líceum végzős diákja, a tavalyi MANT Ûrtábor egyik résztvevője. Rajta kívül még négy diák vett részt az űrtáborban 2010-2012 között a líceumból.

Az előadást követő beszélgetésen Bacsárdi László kiemelte, hogy a MANT 2013-ban is számít határon túli fiatalok részvételére az űrtáborában.