2014-07-21

Ûrtábori beszámoló

Az idei Ûrtábor június végén volt Felsőtárkányban, egy Eger melletti faluban. Szállásunk az ottani erdei iskola volt, amelyhez egy nagy udvar is tartozott.

Vasárnap este, miután elfoglaltuk a szobákat és vacsoráztunk, elkezdődött a tábori program: egy előadás a kommunikációról, majd bemutatkozás és a szokásos tábori póló kiosztása. Ezután két csoportba osztottak minket, és megkaptuk az egész héten átívelő csapatfeladatot. Ennek témája az volt, hogy mi történne, ha valamilyen okból kifolyólag leállna az összes műhold, milyen következményei lennének, milyen területekre lenne hatása, hogy lehetne megoldani ezt a problémát, stb. A hét során többször is kaptunk időt a feladat megoldására, majd pénteken délelőtt egy előadás keretében be kellett mutatnunk a megoldásainkat.

A tábor ideje alatt kétszer is ellátogattunk az egri főiskolára, ahol megtekinthettük a camera obscurát, érdekes fizikai és kémiai kísérleteket láthattunk, és több előadást is meghallgattunk, pl. az űrkutatás és a történelem kapcsolatáról, a marsi élővilág kutatásáról, az űrhajósok élelemellátásáról. Egri tartózkodásunk alatt megtekintettük a Minaretet, a Bazilikát és a Várat Gárdonyi Géza sírjával együtt. Ellátogattunk a Szalajka-völgybe, ahol vonatoztunk, megnéztük a Fátyol-vízesést és sétáltunk. Érdekes előadásokat hallhattunk Bacsárdi László, Zombori Ottó és Sik András előadásában, továbbá részt vehettünk egy kerekasztal-beszélgetésen Illés Erzsébettel és Almár Ivánnal. Péntek délután ellátogattunk az egri fürdőbe, ahol mindenki nagyon jól érezte magát.

A táborban keveset aludtunk, és a tavalyi táborral ellentétben rengeteg szabadidőt kaptunk, amit tollasozással, frizbizéssel és beszélgetéssel töltöttünk el. Összességében tetszett a tábor, és már nagyon várom a következő évit.

Olej Dóra

A 2014-es felsőtárkányi Ûrtáborban készített fényképekből válogatás látható fotógalériánkban!