2022-07-03

Űrtábor 2022

MANT Űrtábor 2022

Egy hét űrélmény vár minden érdeklődő középiskolás diákra 2022. július 3-9. között Székesfehérváron, a MANT 2022-es űrtáborában.

A Magyar Asztronautikai Társaság 1994 óta szervezi meg az érdeklődő fiatalok számára nyári Űrtáborát, változó helyszíneken. A tábor mindenekelőtt egy óriási élmény, de tartalmas és hasznos nyári időtöltés is. Ismerkedés az űrkutatás sokszínű és izgalmas világával, hasonló érdeklődésű magyarországi és határainkon túli magyar fiatalokkal, hazai űrkutató szakemberekkel – és a környék nevezetességeivel is.

"Ez az egy hét nekem egy felejthetetlen élménynek bizonyult, a légkör, a társaság, a hangulat és a külön kialakult tábori humor is a nyár legfantasztikusabb része volt. A társaságból új barátokat is szereztem, akikkel azóta is tartom a kapcsolatot. Már nagyon várom a jövő évi űrtábort, ameddig lehet, biztosan megyek!" (Rab Fanni, 2017) 

Az idei Űrtábort eddig nem hirdettük meg nyilvánosan, hanem a 2020 - 2022. közötti időszakban a MANT Diákpályázatán és az Irány az űr! versenyeken helyezést elnyert diákoknak tartottuk fenn a helyeket, valamint azoknak, akik 2020-ban / 2021-ben jelentkeztek Űrtáborba és idén szeretnék bepótolni. Azonban maradt még néhány szabad hely és szeretnénk, ha minél több fiatalnak lenne lehetősége részt venni. 

A regisztrációs űrlap itt található.

 

Miről szól majd ez az egy hét?
Találkozási és kötetlen beszélgetési lehetőséget biztosít hazai űrkutatókkal. A résztvevők előadásokat hallgathatnak meg, kerekasztal-beszélgetéseken vehetnek részt. A fiatalok egész héten átívelő csapatfeladatokban mérhetik össze tudásukat. Pihenésképpen lesz játék, szabadidő, strandolás, ismerkedés a környék nevezetességeivel.
 
Ízelítő a tervezett programból:
 
• 20 űrkutatási jóslat az előttünk álló évtizedre
• Magyar(ok) a világűrben
• Űrhajós 101 – hasznos tanácsok és tippek kezdő űrhajósoknak!
• Űrtábortól űrprojektekig – 10 év űrkutatás
• Hazai és külföldi lehetőségek az űrtevékenységgel foglalkozó fiataloknak
• UAV-reptetés
• Látogatás a Titkok Házában
• Roverek testközelből
Táborvezető: Dr. Bacsárdi László; táborvezető-helyettes: Milánkovich Dorottya.
Kiemelt előadók 2022-ben:
 
• dr. Ferencz Orsolya: űrkutatásért felelős miniszteri biztos, villamosmérnök, űrkutató
• Arnócz István: a MANT főtitkára, a SpaceApps Kft. ügyvezető igazgatója
• dr. Bacsárdi László: a MANT alelnöke, a Nemzetközi Asztronautikai Akadémia levelező tagja •dr. Both Előd: a MANT elnökségi tagja, az ENSZ Világűrbizottság Tudományos és Technikai Albizottságának elnöke 2014-2016 között
• dr. Hirn Attila: a Remred Kft. ügyvezető igazgatója, az ELKH Energiatudományi Kutatóközpontban működő Űrkutatási Laboratórium vezetője
• Magyari Gábor: a MANT elnökségi tagja, a HUNOR (Hungarian to Orbit) program egyik vezetője
• Milánkovich Dorottya: a kisműholdas küldetések projektmenedzsere a C3S Kft. hazai űripari cégnél
• Schuminiszky Nándor: hazánk legnagyobb magán űrkutatási gyűjteményének tulajdonosa
• dr. Sik András: az egyik legismertebb hazai Mars-szakértő, térinformatikus szakember, a MANT alelnöke
 
A részvételi díj az alábbiakat tartalmazza:
– hat éjszakányi szállást (vasárnap, hétfő, kedd, szerda, csütörtök, péntek éjszaka)
– a tábor ideje alatti étkezéseket (vasárnap vacsora, hétfőtől péntekig napi háromszori étkezés, szombaton reggeli)
– részvétel a tábor programjain (szakmai előadások, beszélgetések, találkozók, séták, szabadidős tevékenységek)
– a részvétel a tábor során szervezett kirándulásokon

Rövid képes ismertető az Űrtáborról (2022)

Aki nem ingyenes részvételt nyert, annak a díjbekérőt a jelentkezést követően fogjuk küldeni, az űrtábori részvételi díjat az alapján kell átutalni. Az összeg a regisztráció időpontjában érvényes díj.

Aki ingyenes részvételt nyert, azoktól is kérünk 10 000 Ft kauciót befizetni, nekik szintén küldünk erről bizonylatot. Ezt az összeget 2022. július 4-én visszatérítjük azoknak, akik valóban eljönnek a táborba, VAGY akkor, ha a jelentkező 2022. május 31-ig visszalép a részvételtől. Erre azért van szükség, hogy a lefoglalt, le nem mondott, de fel nem használt szállás- és étkezési díj ne a MANT-ot terhelje. 

Regisztráció határideje:
Ha kedvezményes vagy ingyenes részvételt nyertél, esetleg diákpályázati résztvevő voltál, vagy már korábban is részt vettél űrtáborban, kérjük, 2022. május 20-ig regisztrálj! Ha 2020-ban (nem nyertesként) jelentkeztél Űrtáborra, akkor legkésőbb 2022. június 15-ig regisztrálj!

Részvételi díjak:
- 50% kedvezmény (2022. május 20-ig befizetve)     24 000 Ft
- 33% kedvezmény (2022. május 20-ig befizetve)    32 000 Ft
- diákpályázati és Irány az űr! résztvevők; korábbi űrtáborozók kedvezményes díja (2022. május 20-ig befizetve) 47 000 Ft
- kedvezményes időszak díja (2022. május 20-ig befizetve)    52 000 Ft
- teljes árú részvételi díj (2022. június 15-ig befizetve)     62 000 Ft.