2022-05-21

Űrkutatók kitüntetése

Május 18-án Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos kitüntetéseket adott át magyar űrkutató szakembereknek - olvasható a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) Űrkutatásért és Űrtevékenységért Felelős Főosztályának honlapján.

A magyar űrtevékenységben, azon belül is az űrorvosi kutatásokban egész élete során kimagasló eredményességgel végzett példaértékű munkájáért, oktatói és ismeretterjesztő tevékenységéért Bay Zoltán-díjban részesült Grósz Andor nyugállományú orvos dandártábornok, a Szegedi Tudományegyetem professzor emeritusa.

kituntetes-grosz

Az űrdozimetriai kutatásokban, különösen a Pille sugárdózismérő rendszer fejlesztése terén évtizedeken át kimagasló eredményességgel végzett, példaértékű munkájáért Bay Zoltán-díjban részesült Deme Sándor kandidátus, az Energiatudományi Kutatóközpont munkatársa.

kituntetes-deme

A magyar űrtevékenység érdekében több évtizeden át végzett villamosmérnöki, illetve diplomáciai munkásságának, azon belül is az európai uniós űrpolitikai és ESA-kapcsolataink fejlesztésének elismeréseként a Magyar Űrkutatásért Érdemérem elismerésben részesült Erényi István, a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség munkatársa.

Deme Sándor tagtársunkak, valamint Grósz Andorak, a MANT korábbi alalnökének külön is gratulálunk szakmai munkájuk magas szintű elismeréséhez!

(Fényképek: KKM)