2022-02-09

Űrkorszak-előadás: Űrhajósjelöltek orvosi vizsgálatai régen és ma

Űrkorszak-előadás: Űrhajósjelöltek orvosi vizsgálatai régen és ma
 
Az űrhajósok, akik több mint 50 éve járják a világűrt, az átlagembernél jobb fizikai, szellemi és lelki állapotban kell, hogy legyenek, hiszen a feladatuk összetett, váratlan helyzetekkel szembesülhetnek és a munkakörülményeik rendkívüliek.
 
Ezért nagyon fontos, hogy egészségi állapotuk és edzettségük kiváló legyen, így az orvosi vizsgálatok fontosak a megfelelő jelöltek kiválogatása során. Az elmúlt évtizedekben az űrhajózással kapcsolatban összegyűlt ismeretek és a technikai fejlődés alapján ezek a vizsgálatok is változtak, de mennyit?

Prof. Dr. Grósz Andor nyugállományú orvos dandártábornok, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Repülő- és Űrorvosi Tanszék egyetemi tanára az évtizedekkel ezelőtti gyakorlatot (például az első magyar űrhajósjelöltek orvosi vizsgálatait) veti össze a mai követelményekkel, amelyek szerint a következő magyar űrhajós kiválasztása folyik.
 
A program másik résztvevője, Hantz Péter erdélyi magyar biofizikus, aki az Európai Űrügynökség űrhajósjelölt-kiválasztására jelentkezett, az űrhajókiválasztás programban rejlő – oktatási, népszerűsítő – lehetőségekről beszél majd.
 
A rendezvényen személyesen csak MANT-tagok vehetnek részt szűk körben, azonban a Galileo Webcast élő közvetítését bárki követheti online a https://galileowebcast.hu oldalon, illetve a MANT facebook-oldalán.