2018-11-07

Távközlési Klub a holdraszállásról, november 22-én

Ezúton tisztelettel meghívjuk következő rendezvényünkre:

Tényleg nem történt semmi sem a Hold kutatásában az Apollo-program óta? Mire használjuk a holdkőzeteket? Milyenek lesznek a jövő űrállomásai a Hold körül? Hogyan készülünk a holdraszállás 50. évfordulójára?

A fenti kérdésekre is keressük a választ a HTE Távközlési Szakosztály és a Magyar Asztronautikai Társaság közös szervezésében a HTE Távközlési Klub következő összejövetelén. A rendezvény nyilvános.

A Távközlési Klub témája:
Közeledik a holdraszállás 50. évfordulója

A klub házigazdája: Both Előd (a Magyar Asztronautikai Társaság elnöke)

Vitaindító előadók:
- Almár Iván: Az Apollo-programról 50 év múltán
- Bérczi Szaniszló: NASA holdkőzetek – anyagfejlődés és hierarchia
- Horváth András Ferenc: Hold-űrállomások

Időpont: 2018. november 22., csütörtök, 18:00

Helyszín: BME Q épület, B szárny, 402-es terem (QB402) [1117 Budapest, Magyar tudósok krt. 2.]

A Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület (HTE) és a MANT 2016. májusában aláírt együttműködési megállapodásnak megfelelően, a korábbi sikeres közös rendezvények folytatásaként ismét egy közös szervezésű HTE Távközlési Klub lesz, amelynek témája a fél évszázaddal ezelőtti Apollo-program.

2018 karácsonyán lesz ötven éve annak, hogy az Apollo–8 űrhajósai személyében először közelítette meg ember egy másik égitest felszínét. A rendkívüli teljesítmény motorja az űrverseny volt. Kennedy elnök 1961 májusában, még az első amerikai űrhajós repülése előtt meghirdette programját, miszerint az ember még az évtized vége előtt eljut a Holdra. Bejelentését robbanásszerű fejlődés követte az űrkutatás és általában véve az űrtevékenység valamennyi területén. Amikor Frank Borman, Jim Lovell és Bill Anders elsőként repültek a Hold körül, már lehetett tudni, hogy hamarosan valóban ember lép a Hold felszínére – erre alig több mint fél évet kellett várni.

Az Apollo-program keretében hat küldetés tizenkét űrhajósa lépett a Holdra, erre a nagyszabású kalandra tekint vissza Almár Iván az előadásában. Bár az Apollo-program célja a Holdért folyó űrversenyben a győzelem elérése volt, „melléktermékként” csaknem 400 kg holdkőzet és holdpor került a földi laboratóriumokba. Bérczi Szaniszló előadása ezeknek a holdi mintáknak az elemzésébe ad betekintést. Rövid közbevetésében az est moderátora, Both Előd megpróbálja eloszlatni ezt a tévhitet, miszerint „az Apollo óta a Hold kutatásában semmi sem történt”, hiszen automata szondák sokasága vizsgálta az égitestet, sőt egy kínai szonda éppen idén decemberben készül leszállni a Hold túlsó oldalára – az űrkutatás történetében először. Horváth András előadása a jövőbe tekint, amikor űrállomások keringenek a Hold körül és kolóniák működnek a felszínén.

Kérdezni ér! A vitaindító előadásokat a Távközlés Klub hagyományainak megfelelően a házigazda által vezetett kérdések és válaszok blokk követi, a rendezvény pedig kötetlen beszélgetéssel fog véget érni.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Bacsárdi László
HTE Távközlési Szakosztály, elnök

Both Előd
Magyar Asztronautikai Társaság, elnök