2016-02-22

Táguló határok - meghívó könyvbemutatóra

Helyszín:
Millenáris B csarnok, a Gateway to Space c. űrkiállítás bejárata mellett
(1024 Budapest, Kis Rókus utca 16-20.)

Időpont:
2016. március 4. (péntek), 14:00 – 16:00 óra

A magyar űrkutatás kezdeteit bemutató könyv, a Tudomány születik 2014-ben jelent meg. Tíz interjú a hőskorról, tíz ember, aki nemcsak tanúja, de aktív alakítója is volt a megszülető új területnek. A könyv sikere bebizonyította, hogy az űrkutatásról szóló, személyes hangú beszámolók nemcsak fontos forrásmunkák a jövő tudománytörténészei számára, hanem egyúttal érdekes, a korszakra nagyon jellemző olvasmányok is.

A Táguló határok ennek a munkának a folytatása. Az 1970-es és 1980-as évek izgalmas és tanulságos időszak volt a magyar űrkutatás és általában az űrtevékenység számára. Magyar űrhajós járt a világűrben, új kutatási területek születtek, és az egyre távolabbi célok felé induló űrszondák magyar kutatók műszereit is magukkal vitték. Kitágult a látóhatárunk, és az új témákkal új szereplők jelentek meg. Ebben a kötetben tizenöten mesélnek életükről, kutatásairól, eredményeikről. A velük készült interjúk remélhetőleg hűségesen és érdekesen adják vissza e korszak történéseit és hangulatát.

A könyvbemutatón Almár Iván, a MANT örökös tiszteletbeli elnöke és Bacsárdi László, a MANT főtitkára mutatják be a kötetet. Az eseményre meghívást kap a könyvben interjúval szereplő valamennyi kutató is, akik a kérdésekre szívesen válaszolnak. A könyvbemutatóra való belépés ingyenes, a Gateway to space űrkiállítás megtekintésére azonban külön jegyet kell váltaniuk azoknak, akik szeretnék megnézni a kiállítást.

Mindenkit szeretettel várunk a rendezvényre.