2015-07-21

Sikeresen zárult az idei Ûrtábor Sopronban

Az Ûrtábort július 12-18. között Sopronban tartottunk, a Nyugat-magyarországi Egyetemen. A táborban 36 diák vett részt, az ország számos települése mellett Erdélyből, Kárpátaljáról és Olaszországból is érkeztek táborozóink.

Az Ûrtábor résztvevőit vasárnap este Zombori Ottó és Bacsárdi László köszöntötte, a tábor szakmai előadásblokkjait hétfő délután Dr. Alpár Tibor, az NymE Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Kar dékánja nyitotta meg. A szakmai előadások mellett élménydús programokon vehettek részt táborozóink: kedden az MTA CSFK Geodéziai és Geofizikai Intézetben tettünk látogatást, szerdán Bécsben kirándultunk, a látogatás során felkerestük az ENSZ bécsi központját is, ahol Takao Doi japán űrhajós fogadta táborunkat, és az épületben látható űrkutatási kiállításnál beszélt az űrben töltött élményeiről. A különleges élmény lehetőségét Dr. Both Előd, a MANT alelnöke biztosította csapatunk számára, aki az ENSZ Világűrbizottság Tudományos és Technikai Albizottságának az elnöke.

A MANT Ûrtábora csütörtökön Brennbergbánya környékén kirándult. GPS-készülékekkel felszerelkezve elrejtett ládákat kerestünk az egykori bányaaknák környékén, pénteken pedig a Fertő partján strandoltunk. Hétfő délelőtt Simon István alpolgármester úr fogadta a táborunkat a soproni Városházán, péntek délelőtt pedig a Széchenyi István Gimnázium látott minket vendégül. A péntek esti táborzárón minden diák azt mondta, hogy felejthetetlen élményekkel gazdagodtak a Sopronban töltött napok során.

Az esemény fő támogatója a SES Astra, a világ vezető műholdas távközlési vállalata volt, a házigazda szerepét pedig az NymE Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Kar töltötte be. A táborozók számára a szállást és az étkezést az Universitas Fidelissima Kft. biztosította.

A táborról beszámolt a soproni sajtó, a helyi rádió és televízió, sőt a MANT Ûrtábora bejelentkezett az országos közszolgálati M1 televízió adásában, csütörtökön (16-án) délután fél négy után (a videón a 15:20 pozíciótól).

A soproni Ûrtáborban készített fényképek már megtekinthetők képgalériánkban.

A SES-ről, az ASTRA-ról
Az ASTRA a SES bejegyzett védjegye. A SES (NYSE: Euronext; párizsi és luxemburgi értéktőzsde: SESG) a világ vezető műhold-üzemeltetője, flottájában több mint 50 Föld körüli műholddal. A vállalat műholdas kommunikációs szolgáltatásokat nyújt műsorszolgáltatók, tartalom- és internetszolgáltatók, mobil és vezetékes hálózati szolgáltatók, valamint üzleti és kormányzati szervezetek számára világszerte. A SES elkötelezett híve a hosszú távú üzleti kapcsolatoknak, a magas minőségű szolgáltatásoknak és a műsorszolgáltatói iparág kiválóságának. A SES kulturálisan sokszínű regionális csapatai világszerte jelen vannak és szorosan együttműködnek annak érdekében, hogy megfeleljenek a speciális műholdas átviteli és szolgáltatási követelményeknek. A SES-nek részesedése van az O3b Networks következő generációs műholdas hálózatban, amely a műholdak elérhetőségét fiber sebességgel ötvözi.
További információ: www.ses.com