2016-04-28

Sajtóközlemény a MANT Ûrtáborról

A 2016-os debreceni Ûrtáborba jelentkezők az egész hét során izgalmas közös csapatfeladatot oldanak meg, amiről a tábor alatt és a legvégén beszámolnak egymásnak. Közben előadásokat hallgatnak, bemutatókon, kerekasztal-beszélgetéseken vesznek részt, neves hazai űrszakemberekkel ismerkedhetnek meg kötetlen körülmények között. Ellátogatnak például az Agora Tudományos Élményközpontba, valamint a Debreceni Egyetem Természetföldrajzi és Geoinformatikai Tanszékére. A szabadidős programból nem maradhat ki a környék megismerése: debreceni városnézés, strandolás, csillagnézés, buszos kirándulás a közeli Hortobágyra és Erdélybe is. Ízelítő a tervezett szakmai témákból: bányászat a világűrben; bolygómérnöki alapismeretek; fókuszban a magyar űrkutatás, Európa is a Marsra megy; mi az űrgeneráció?

"Az idei évben egy különösen izgalmas szakmai programot állítottunk össze a 13–18 éves táborozóink számára. A felkért előadóink között van többek között az ENSZ Világűrbizottság Tudományos és Technikai Albizottságának leköszönt elnöke, az NFM Magyar Ûrkutatási Iroda vezetője, az ENSZ támogatásával működő Space Generation Advisory Council hazai képviselője, valamint a Nők a Tudományban Kiválósági Díj egyik kitüntetettje is." – mondta Dr. Bacsárdi László, a MANT főtitkára.

A sok éves tapasztalat azt mutatja, hogy az űrtáborozók felejthetetlen élményekkel gazdagodnak, a megszerzett ismereteiket később számos helyen tudják kamatoztatni. A tavalyi soproni tábor egyik résztvevője, Medvegy Anna így fogalmazott: "Immár harmadik éve táborozóként ismét hatalmas élményben volt részem. Szórakoztató, érdekes előadások és rengeteg új információ gazdagította az ismereteimet. Mindenképpen ajánlom minden űrkutatás iránt érdeklődő fiatalnak, mert fantasztikus közösségbe kerülhet, és biztos lehet benne, ez a hét arról fog szólni, ami tényleg érdekli."

A korábbi diákrészvevők közül van olyan is, aki ma már sikeres űrkutató szakemberként, előadóként jár vissza az Ûrtáborba. Dr. Hirn Attila, az MTA Energiatudományi Kutatóközpont munkatársa, a MANT főtitkárhelyettese nemrég egy interjúban így emlékezett vissza: "Középiskolásként vettem részt a Magyar Asztronautikai Társaság űrtáboraiban és ott találkoztam először olyan magyar szakemberekkel, akik itthon foglalkoznak űrkutatással. Meglepett, hogy mennyi ága van az űrtevékenységnek még hazánkban is."

Természetesen nem minden űrtábori résztvevőből válik később űrkutató, bár sokan választanak közülük valamilyen tudományos vagy műszaki pályát. De mindenkiben megmarad az űrtevékenység sokszínűségének, izgalmának, hasznosságának az élménye, az táborban szövődött barátságok emléke.

Az idei Ûrtábor időpontja 2016. július 3. (vasárnap) – július 9. (szombat), a helyszíne Debrecen. Résztvevőnek 13–18 éves fiatalok jelentkezését várják a szervezők. A végső jelentkezési határidő június 5. A részvételi díj összege 2016. május 15-ig befizetve még kedvezményes, 34.900 Ft. A teljes részvételi díj június 5-ig befizetve 39.900 Ft. A helyek korlátozott számban állnak rendelkezésre! Helyi (debreceni) diákok jelentkezhetnek „bejárósként” is a táborba, csökkentett összegű részvételi díjjal, amely a szállás árát nem tartalmazza.

Mentorként akár magánszemélyek, akár cégek átvállalhatják egy-egy diák részvételi díját. Már eddig is érkeztek felajánlások, de a csatlakozás lehetősége támogatóként május 15-ig még nyitva áll! A mentor megnevezhet konkrét személyt, akinek a részvételi díját átvállalja, vagy rábízhatja a MANT-ra a mentorált diák kiválasztását. Magánszemély mentorok esetében ez a kedvezményes árú részvételi díj (34.900 Ft) megfizetését jelenti, cégek esetében pedig a teljes árú részvételi díjét (39.900 Ft).

Az űrtáborral, a mentorprogrammal kapcsolatos részletes információ az alábbi címen érhető el: http://www.mant.hu/urtabor