2023-04-25

Meghívó a Távközlési Klub előadásaira

Tisztelettel meghívunk minden kedves érdeklődőt Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) és a Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület (HTE) Távközlési Szakosztály közös szervezésében a Távközlési Klub következő összejövetelére.

A téma: Aktualitások az űrkutatásban: fókuszban a JUICE misszió.

Az időpont: 2023. április 25-én 17:15 és 19 óra között.

A helyszín (személyes részvétellel): BME Informatikai épület IB.023 előadó (1117 Budapest, Magyar tudósok körútja 2.)

Házigazda: Csurgai-Horváth László (BME Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék)

Előadók:
Szalai Sándor (Professor emeritus, BME): A JUICE misszió, magyar részvétellel
Frey Sándor (ELKH Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont): A távközlésen is túl - a JUICE űrszonda pontos helymeghatározása rádiócsillagászati megfigyelésekkel
Rózsa Sándor (FPGA fejlesztő): Mynaric, a lézeres kommunikáció egyik úttörője a newspace korszakban

A Távközlési Klubunk mindhárom előadása az űrkutatáshoz kapcsolódik.

Az Európai Űrügynökség JUICE missziója a Jupiter óriás gázbolygót és annak három nagy, óceánt hordozó holdját (Ganymedes, Callisto és az Europa) fogja közelebbről is tanulmányozni. A küldetés során ezeket a holdakat bolygóobjektumokként és lehetséges élőhelyekként is jellemezni fogja, mélyrehatóan feltárja a Jupiter összetett környezetét, és tanulmányozza a tágabb Jupiter-rendszert, mint az univerzumban található gázóriások archetípusát.

A misszióhoz kapcsolódó hazai részvételről két előadást is hallhatunk majd.

Az optikai kommunikáció egyre elterjedtebb a műholdas rendszerekben is, hiszen számos esetben alternatívája lehet a hagyományos rádiókommunikációs megoldásoknak, és számos előnnyel is rendelkezik hozzájuk képest. Harmadik előadásunkat a műholdas optikai kommunikáció egyik vezető világcégének, a Mynaricnak a fejlesztőmérnökétől halljuk, aki kitér a műholdakon alkalmazott FPGA technológiákra is.

A vitaindító előadásokat kötetlen vita, klubszerű beszélgetés követi.