2011-04-06

MANT VilágűrKlub: Az emberes űrrepülés jövőjéről

A beszélgetést, amelyet rövid vitaindító előadások vezetnek be, Solymosi János, a MANT elnöke nyitja meg. A moderátor Winkler-Nemes Gábor festőművész, a Jövőobszervatórium Kutatócsoport tagja lesz. Az előadások:

Almár Iván: Gagarin útjának jelentősége

Hol tart ma, fél évszázaddal a kezdete után az űrhajózás? Az emberes űrrepülések eddigi csúcsteljesítményeit tíz különböző szempontból rendre egybevetjük Gagarin útjával. Milyen következtetéseket lehet levonni az összehasonlításból a jelenre és a jövőre nézve?

Frey Sándor: Az emberes űrrepülés közeli (?) jövője

Mit gondolunk ma, hová jut el a nem túl távoli jövőben, az előttünk álló néhány évtizedben az űrutazás? Mi, kívülállók hajlamosak vagyunk magunkban „felgyorsítani” a folyamatokat, kivetíteni a valóságra az álmainkat, elképzeléseinket. Vajon mit gondolhattak ugyanerről a kérdésről közvetlenül a Gagarin repülése utáni években?

Solymosi János: Ûrkutatás, űripar – válaszút?

Az EU-ban és ezen belül az űriparban is nem az európai érzés, hanem a nemzeti érdekek mozgatják a szálakat, nekünk pedig el kell vennünk a tortából ránk jutó részt, mert maguktól nem adják – olyan pedig, hogy ingyen vacsora, nem létezik. Az előadás az űripar példájából kiindulva vizsgálja Magyarország jövőbeli lehetőségeit.

Balázs László – Ehmann Bea: Az emberes űrrepülés pszichológiai kérdései

Hogyan befolyásolják az űrutazás körülményei az agyműködést és a lelki egészséget? Magyar részvétellel zajló űrkísérletek Moszkvában, a Déli-sarkon és az ISS-en.

Sik András: Emberes látogatás a Vörös Szomszédhoz

A Mars-kutatást ösztönző törekvések ismeretében szinte mindenkiben felmerül, hogy mikor és hogyan jutnak majd el az első emberek a Vörös Bolygóra? S ha már ott vannak, akkor meddig maradnak, illetve mit csinálnak majd a hazaindulás előtt? Vagy talán nem is jönnek vissza többé, hanem inkább a Marsot próbálják meg földszerűvé alakítani? Érintőlegesen mindez szóba kerül majd az előadásban!

Pacher Tibor: Hosszútávú űrutazás 50 évvel Gagarin után: Ad Astra per aspera – a modern Daidalosz és Ikarosz nyomdokain

Milyen messze van legközelebbi csillagszomszédunk? Mit találhatunk az úton, ha felkerekedünk a csillagok felé? És kivel találkozhatunk? Hogyan jussunk el oda? Miért kellene egyáltalán a csillagokhoz mennünk? Mi köze van mindezeknek mindennapi életünkhöz?

A Negyedik Magyar Jövőkutatás Meetup helyszíne a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Q épülete (XI. ker., Magyar Tudósok körútja 2., A szárny, 2. emelet 240-es terem). Az időpont: 2011. április 12-én 19-21 óra. A szervező a Jövőobszervatórium Kutatócsoport, akikhez ezúttal csatlakozott a Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) is. Így a beszélgetés lesz a múlt hónapban indult MANT VilágűrKlub rendezvénysorozat második eseménye.