2015-02-28

MANT Ûrakadémia Webszeminárium, március 17.

A MANT Ûrakadémia Webszeminárium következő alkalmára 2015. március 17-én (kedden) 18:00-19:00 között kerül sor.

Az előadás címe: Elektromos meghajtású űreszközök pályatervezése a Föld körül

Az alacsony tolóerőt biztosító elektro-ionizáción alapuló hajtóművek sokat fejlődtek az elmúlt évtizedekben. Az ilyen meghajtással felszerelt űreszközök pályatervezése többlet kihívást jelent a mérnökök számára, mivel bonyolultabb egyenletek megoldása szükséges a legjobb röppálya kiszámításához, mint a hagyományos rakétameghajtásnál. A pályamódosítás ugyan sokkal több időt vesz igénybe ebben az esetben, azonban a felhasznált üzemanyag mennyisége jelentősen csökkenthető, ami sok esetben a kritikus paraméter küldetések tervezésénél.

Előadó: Varga Gábor István

Az előadó életrajza: A miskolci születésű Varga Gábor, miután gimnáziumi tanulmányai utolsó évében az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen 1. helyezést ért el fizikából, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hallgatója volt 2014-ig. Alapfokú mechatronikai mérnöki és mesterfokú gépészmérnöki diplomát szerzett, mindkettőt kitüntetéses eredménnyel. Egy évet az Új-Mexikói Állami Egyetemen töltött, ahol közelebbi kapcsolatba került az égi mechanikával, mely tudás birtokában sikeresen pályázott az Európai Ûrügynökség gyakornoki programjára. Jelenleg is ott dolgozik, mint röppályaelemző mérnök.

Ezen a linken lehet regisztrálni a webes szemináriumon történő részvételre. Az előadás hallgatósága legfeljebb 25 fő, a részvétel minden érdeklődő számára elérhető!