2016-04-09

Lapszemle: Aero Magazin április

Egy év a Föld körül az ISS-en (Kálmán Béla)

Immár nem a technikai nehézségek a leginkább problematikusak a Mars-utazás kérdéskörében – manapság sokkal inkább az egészségügyiek és a lélektaniak azok. Mára az űrállomások fedélzetén eltöltött hosszú, egy éves nagyságrendű időszakok tapasztalatai sokat gazdagodtak a tartós súlytalanság következményeinek feltérképezésében is. Érdekes összehasonlítást kínál az az érdekes tény, hogy két amerikai asztronauta, Mark és Scott Kelly egypetéjű ikertestvérek, így az egyikük utazása során bekövetkezett szervezeti elváltozásokat össze lehet hasonlítani a Földön maradott testvér egyidejű megfigyelésével. Szerzőnk részletezi a hosszasan elviselt súlytalanság szervi következményeit, az azok ellen kidolgozott módszereket, eszközöket, végül adatokat közöl a leghosszabb, folyamatos űrrepülésekről és pilótáikról. Színes képek egészítik ki az írást.

A német rakétazseni – Wernher von Braun (Kálmán Béla)

Szerzőnk – eddigi szokásához híven – ismét gazdag történelmi áttekintést ad. Felvázolja von Braun élete történetét, iskoláit, pályafutását – először a német hadigépezet, majd az amerikai űrhajózás szolgálatában. A német korszakot beárnyékolta a munkatáborokba hurcoltak dolgoztatása embertelen körülmények között – ez örök folt maradt a rakétazseni élete és munkássága krónikájában. Von Braun az amerikaiak fogságába tudatosan kerülve jutott az Egyesült Államokba a háború végén. Itt aztán tovább tökéletesítette a rakétatechnikát, amelynek kétségtelenül a csúcsa a Holdra embert is szállító Saturn óriásrakéták megkonstruálása. Von Braun emellett ismeretterjesztő tevékenységet is folytatott: könyveket írt, illetve népszerű volt a Walt Disney-vel közösen elkészített tévésorozat az ötvenes évek közepén. Szerzőnk személyesen is járt a rakétazseni és az űrrakétázás fejlődésének emlékezetét őrző amerikai helyszíneken, így cikkét számos színes és történelmileg is érdekes képpel illusztrálta.

Ûrrekordkísérlet (Meruk József)

Erre készül a márciusban az ISS-re érkezett orosz–amerikai űrhajós csapat. A cikk az egyéb, orosz vonatkozású hírekre is összpontosít. Ennek örvén beszámol a Roszkozmosz döntéséről, amelynek értelmében dinamikus változások történnek a nyilvánosság tájékoztatásában. Pályázat indul leendő űrhajósok jelentkeztetésére. Élő internetes közvetítések várhatóak az indítások közvetlen helyszínéről, illetve az ISS orosz szektorából. Az orosz űrtervek finanszírozására a következő tíz évben 1,4 trillió rubelt szánnak – bár korábban nagyobb összegekről keltek hírek. Ez időszak alatt távközlési, erőforrás-kutatási holdak jutnak pályára, a Szojuz és Angara típusok mellett újabb hordozórakétákat – köztük szupernehéz osztályba soroltakat is – kívánnak tervezni. Ám Hold-projekt nincs az orosz űrprogramban. Jelenleg egy már felbocsátott erőforrás-kutató hold üzemzavarai okoznak problémát. A nehézségeket csak fokozza, hogy – politikai okokból – az amerikaiak leállították egyes elektronikai alkatrészek átadását. Az orosz GLONASSZ navigációs műholdrendszer megújításához – a közölt információk szerint – az alkatrészek legalább 70%-át külföldről szerzik be. A cikket az ISS-t ábrázoló pompás kép egészíti ki.

Ismét olvashatunk rövid cikkeket H. A. szerzőtől – egy-egy kép kíséretében:

15 éve az ISS-esen – a Pille évtizedek óta változatlanul szolgálatot teljesít, természetesen állandóan korszerűsödve.

A Blue Origin – 2017-től vagy 2018-tól már rendszeressé válhat utasok feljuttatása 100 km magasság fölé.

Javított SS2 – Az újonnan épített SpaceShipTwo példány már a korábbi baleset tanulságai ismeretében készült el; űrturistákat szállítanak majd űrugrásokra.

Vosztocsnij – a beruházási kudarcokról elhíresült építkezés tovább folyik, bár az innen tervezett startokat újból lefújták; Bajkonur változatlanul az aktív starthely.

Az Aero Magazin helyreigazítást közölt arról, miszerint a februári számban megjelent, Új, hivatalos nevek az égbolton c. cikket a szerző, dr. Almár Iván tudta és hozzájárulása nélkül egészítették ki azzal, hogy az elhunyt David Bowie csillagképet kapott.

Az Aero Magazin honlapja

(Összeállította: Bán András)