2021-10-12

Lapajánló: Haditechnika, 2021/5. szám

A Haditechnika folyóirat 2021/5. számában jelent meg nemrég a Schuminszky Nándor - dr. Remes Péter szerzőpáros cikke Szovjet fogságban volt egy amerikai űrkabin címmel.

A szerzők a BP-1227-es lajstromszámú Apollo-űrkabinnal kapcsolatos korabeli események felkutatása nyomán annak a rejtélynek erednek a nyomába, hogy 1970 elején az amerikai űreszköz miért és hogyan kerülhetett a szovjetek birtokába. A tanulmány kitér az ún. boilerplate űrhajók szerepére, a BP-1227-est fedélzetére emelő szovjet hadihajó történetére, és dokumentálja saját kutatómunkájuk fázisait. A szerzők kitérnek a tényfeltárást álhírekkel nehezítő sajtóorgánumok dezinformáló tevékenységére. A BP-1227 esete mögött konkrét példákkal idézik fel a szovjet-amerikai űrverseny különböző területeit: többek között a rádióelektronikai harcot és a flottahadműveleteket.

Az 55. évfolyamában járó Haditechnika folyóirat friss száma az újságárusoknál kapható. A lap régebbi számai néhány hónap elteltével szabadon hozzáférhetők elektronikus formában.