2020-12-24

Könyv az első magyar űrrepülésről

Büszkék lehetünk arra, hogy a levegő és az űr meghódításában még a múlt században mi magyarok is részt vehettünk. Az űrrepülések hajnalán, 1980-ban Magyarország űrhajósa, Farkas Bertalan, a világon a hetedik nemzet képviselőjeként jutott ki a Föld körüli pályára. Azóta felnőtt egy generáció, amely már nem emlékezhet a magyar űrrepülés körülményeire. Indokolt volt tehát az első magyar űrrepülés történetének tudományos igényű feldolgozása és – 2020-ban, az első magyar űrrepülés 40. évfordulóján – egy reprezentatív könyv kiadása, remélve, hogy az első magyar űrrepülés nem merül feledésbe.

A magyar űrrepülés jelentősége nem érthető meg a korszak szovjet és amerikai űrkutatásának felvázolása nélkül, hiszen a politikai és társadalmi környezet döntő befolyással volt a magyar űrrepülésre is. A magyar űrrepülés előkészítése és maga az űrrepülés is a hidegháború éveiben zajlott. Számos dokumentum korábban nem volt hozzáférhető, kutatható vagy közreadható. Az űrrepülés történetének megírásakor ezért vissza kellett térni a forrásokhoz ahhoz, hogy a magyar űrrepüléssel kapcsolatban keletkezett legendák valóságtartalmát megismerhessük. A hiteles, eredeti dokumentumok napvilágra kerülésével jelentősen megváltoztak ismereteink az űrkutatás történetével kapcsolatosan. Így a könyvben leírtak a kortársak számára is sok újdonsággal szolgálhatnak. Még a tudományos közvélemény számára sem ismeretes, hogy az űrélettudományok területén a magyar űrkutatók milyen jelentős munkát végeztek.

A kiadvány többéves tudományos kutatómunkán alapul, hivatkozási jegyzéke több mint 800 tételt tartalmaz. Függeléke többek között részletes cirill betűs névmutatót, magyar és angol nyelvű akronim táblázatot, valamint orosz és angol nyelvű összehasonlító akronim táblázatot tartalmaz.

A könyvről és szerzőjéről, dr. Remes Péterről még többet megtudhatnak az Űrvilág hírportálon megjelent ismertetőből. Az első magyar űrrepülés története című könyv a szerző magánkiadásában, a Külgazdasági és Külügyminisztérium, valamint a Repülőorvosi Alapítvány támogatásával készült el. Exkluzív kiadvány, könyvesbolti forgalomba nem kerül, azonban reményeink szerint a MANT érdekődő tagjai hamarosan hozzájuthatnak.