2013-12-24

Karácsonyi köszöntő

2013 nemcsak a világ űrkutatása, de a Magyar Asztronautikai Társaság
számára is nagyon izgalmas és jó év volt, sok eseménnyel.

Minden hónapban történt valami az egyesület háza táján, most csak néhányat szeretnénk kiemelni. Voltak a nagyközönség számára érdekes, ismeretterjesztő rendezvényeink. Többek között részt vettünk a Felfedezők Napján, az Ûrkutatás Napján, ott voltunk a Tehetségek és Tudományok Kertjében. Tagtársaink számára látogatást szerveztünk Pencre, az ELTE Planetáriumába, és kirándultunk a bakonybéli Pannon Csillagdába is. A szakembereket érdeklő események között említhetjük a Nemzetközi Asztronautikai Szövetség (IAF) éves közgyűlését, amely idén Pekingben volt, vagy a Magyarország ESA-csatlakozásának lehetőségeiről tartott szakmai workshopot.

A MANT igyekszik minél több korosztály számára tartalmas programot
nyújtani. A fiatalok számára idén is szerveztünk Ûrtábort, diákpályázatunkra több korcsoportban jelentkeztek, az egyetemista (18-35 éves) korosztály részére pedig egy Ûrakadémia terve körvonalazódott, amelyet jövőre indítunk útjára.

A MANT tagsága sokféle és sokfelé él, ezért igyekszünk olyan programokat is kínálni, amelyek nem kizárólag a Budapesten és környékén lakóknak elérhetők. E célból megtartottuk az első webes űrszemináriumi előadást, amelyet Magyarország, vagy a világ bármely, internet-eléréssel rendelkező pontjáról lehet nézni és hallgatni. Jövőre igen izgalmas előadás-sorozatot tervezünk: többek között Németországban és az Egyesült Államokban élő magyar kutatók is vannak a felkért előadók között.

A jövő esztendő is nagyon sok lehetőséget kínál a társaságunk számára.
Az elnyert támogatások lehetővé tették azt, hogy a tagdíjon ne kelljen
emelni, így az éves tagdíjunk továbbra is változatlan (2000 Ft/év,
diákok és nyugdíjasok számára pedig 1000 Ft/év). 2014-ben folytatjuk a
szakmai kirándulásaink sorozatát, amelyen tagjaink továbbra is
díjmentesen vehetnek részt. Nagyközönségnek szóló ismeretterjesztő
rendezvényeket szervezünk, népszerűsítjük az űrtevékenységet, és kiadjuk a tagjainknak illetményként járó Ûrtan évkönyvet is. Diákpályázatot szervezünk általános és középiskolások számára, június végén Ûrtábort a 13-18 éves korosztálynak, a nyáron pedig Ûrakadémiát a 18-35 éves korosztálynak.

2014 tavaszán egy könyvet fogunk megjelentetni, Tudomány születik - Elek László beszélgetései a magyar űrkutatás kezdeteiről címmel. A magyar űrkutatás első két évtizedére emlékeztek vissza Elek Lászlóval
beszélgetve néhányan a szemtanúk és közreműködők közül, akik az
űrkorszak első két évtizedében, vagyis 1957 és 1977 között aktív,
kezdeményező és általában vezető szerepet játszottak a magyar űrkutatás
valamelyik területén, Magyarországon dolgoztak, és még köztünk élnek. A
könyvet a MANT tagjai kedvezményesen vásárolhatják meg, továbbá minden olyan tagunk, aki legalább 3000 Ft-tal megtoldja az éves tagdíját 2014. március 31-ig, egy különleges, dedikált példányhoz juthat majd hozzá.

Szeretnénk a jövőben még több tagunkat aktivizálni, bevonni az egyesület életébe. Várjuk javaslataikat, hogy milyen rendezvényekkel népszerűsítsük az űrtevékenységet, és milyen programokat kínáljunk tagtársainknak.

A 2013-as esztendő gazdag programjai nem valósulhattak volna meg tagtársaink aktív segítsége nélkül. A MANT vezetősége nevében köszönjük mindenkinek az idei segítségét és támogató közreműködését. Békés, boldog ünnepeket és űrkorszakos izgalmakban bővelkedő új évet kívánunk mindenkinek.

Üdvözlettel:

Bacsárdi László főtitkár és Solymosi János elnök