2011-10-16

HTE Távközlési Klub a műholdakról

A HTE Távközlési Szakosztálya szervezésében a Távközlési Klub 18.00 és 20.00 óra között várja az érdeklődőket. Helyszín: BME I épület, IB017 – Budapest XI., Magyar tudósok krt. 2.

A klubnap témája:
„2011 Ûrodüsszeia: a műholdak csak apró pontok a fejünk felett?”

Házigazda: Bacsárdi László, a MANT főtitkára

Vitaindító előadók:
Csurgai-Horváth László (BME-SZHVT, egyetemi docens)
Duró Imre (Cadiz Press Média, igazgató)
Solymosi János (BHE Bonn Hungary, űrtechnológiákért felelős igazgató)


Mindennapjaink során nagyon sok olyan eszközt használunk, amelyek mögött űreszközök állnak. Ezek nagyon egyszerűen kezelhetőek – gondoljunk csak egy navigációs készülékre –, azonban a mögötte álló mérnöki megoldások már igen összetettek és különlegesek. A tervek szerint 2011 októberében indul az európai navigációs rendszer, a Galileo első két műholdja. Ez adja az egyik apropóját annak, hogy októberi rendezvényünkön figyelmünket a fejünk felett keringő műholdakra irányítsuk. Hogyan működnek a műholdas mobil szolgáltatások? Milyen kapcsolódó kutatási programok vannak az Európai Unióban? Mennyire erős az űripari verseny az űrkommunikáció területén, és magyar eredményekkel meg lehet-e jelenni nemzetközi porondon? A Távközlési Klub októberi rendezvényén a felkért szakemberektől választ kaphatunk ezekre a kérdésekre, és megtudhatjuk azt is, miért nem csak apró pontok a fejünk felett keringő műholdak...

A rövid vitaindító előadásokat kötetlen vita és klubszerű beszélgetés követi. A rendezvény díjtalan, minden érdeklődőt szeretettel várnak!

A HTE rendezvényei