2009-04-02

Hétvégén élőben a Nemzetközi Ûrállomás

Április 3-án pénteken késő délután az osztrák-magyar határtól Erdélyig 15 különböző rádióklub fog beszélni a Nemzetközi Ûrállomás fedélzetén tartózkodó Charles Simonyival. Sopron, Siófok, Dunaszerdahely, Süttő, Vác, Budapest, Gyöngyös, Ózd, Szeged, Bokros, Békéscsaba, Hódmezővásárhely, Kolozsvár, Szatmárnémeti és Csíkszereda településeken működő rádióamatőr klubok fogják meghívni a Nemzetközi Ûrállomást. Hozzájuk több klub és iskola csatlakozik, akik saját rádióikon hallgatni fogják az eseményeket. A klubok helyi általános vagy középiskolákkal fogtak össze, hogy minél több fiatal hallhassa az eseményeket, amelyekhez rádiós és űrkutatási kiselőadások is társulnak. Több helyütt fiatal rádióamatőr tanulók is beszélhetnek Simonyival. „Nagyon sok klub jelentkezett, de csak tizenötnek tudtunk forgalmazási időt biztosítani. A kiválasztásnál arra törekedtünk, hogy minél jobban lefedjük a Kárpát-medencét.” – mondta Horváth Márk, az áprilisi hétvége egyik fő szervezője.
A rádiókapcsolat tervezett időpontja: április 3., 17.36-17.48 között.

Április 4-én a mozgásé lesz a főszerep egy mobil multi-expedíció keretében. Kilenc rádióamatőr fog kapcsolatba lépni az űrhajóssal, de nem ám akárhogyan! Hőlégballon, repülőgép, sárkányrepülő, vitorláshajó, kerékpár – ezekről a járművekről mind-mind rádiókapcsolat létesül majd a Nemzetközi Ûrállomással. „A Velencei tó partjáról fogunk felszállni a bérelt hőlégballonnal, és 1200 méteres magasságból tervezünk kapcsolatba lépni az űrállomással. Hárman fogunk rádiózni a ballonból, a ránk eső forgalmazási idő 32 másodperc lesz.” – mondta Császár János, az (április 4-i) nap egyik szervezője, aki a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Híradó Tanszékének hallgatója.

Április 5-én a jövő nemzedéke kap teret. Kilenc kiválasztott diák teheti fel egy-egy kérdését Charles Simonyinak. A diákok az ország különböző településeiről, sőt, a Felvidékről és Erdélyből is érkeznek Budapestre, hogy a Puskás Tivadar Távközlési Technikumban a mikrofon mögé állhassanak. De Simonyi válaszát nem csak ők hallhatják – saját városukban a helyi amatőrrádiós klubok segítségével osztálytársaik, rokonaik és az érdeklődők élőben hallgathatják majd a közel tíz perces beszélgetést.

„A kiválasztott diákok között vannak rádióamatőrök, csillagászat, űrkutatás és természettudományok iránt érdeklődők. Két diák – Kovács Gábor és Maxim Orsolya – pedig a Természet Világa diákpályázatán A kultúra egysége kategóriában ért el első helyezést az elmúlt években. Ezt a kategóriát Simonyi Károly, Charles Simonyi édesapja, A fizika kultúrtörténete című könyv szerzője alapította.”– mondta Bacsárdi László, a Természet Világa szerkesztőbizottságának tagja.

A rádiókapcsolat helyszíne a budapesti Puskás Tivadar Távközlési Technikum valamint a fenn felsorolt települések. A budapesti rádiókapcsolatot a KHC, a Puskás Tivadar Rádióamatőr Klub biztosítja. Az amatőrrádiós kapcsolat operátora Tóth István (HA5OJ) amatőrrádiós lesz.

A szervezők április 5-én vasárnap délután 15.00-tól űrkutatással és rádióamatőrséggel foglalkozó előadásokat tartanak a Puskás Tivadar Távközlési Technikumban (1097 Budapest, Gyáli út. 22.)

Program:
15.00: Ismeretterjesztő előadások

Ûrturizmus a XXI. században (Dr. Both Előd, a Magyar Ûrkutatási Iroda igazgatója)

Rádiókapcsolat a Nemzetközi Ûrállomással (Horváth Márk, tanársegéd, Budapesti Műszaki Főiskola)

16.00: Diákkérdések
A kilenc diák a bemutatása, akik kérdést tesznek fel Charles Simonyinak

16.54: élő rádiókapcsolat a Nemzetközi Ûrállomással, amely során a kiválasztott diákok felteszik kérdéseiket.

A program nyilvános, minden érdeklődőt várnak a szervezők.

Az események szervezésében a Puskás Tivadar Rádióamatőr Klub (HA5KHC), a Magyar Ûrkutatási Iroda, a Műegyetemi Rádió Club (HA5MRC), a Puskás Tivadar Távközlési Technikum, a Magyar Asztronautikai Társaság, magyarországi rádióamatőrök és az alapításának idén 140. évfordulóját ünneplő Természet Világa vesz részt.