2010-08-09

Hazatért a Nemzetközi Ûrtáborban járt delegáció

Az esemény július 24-30. között zajlott Huntsville-ben, Alabama államban. A résztvevők nemrég érkeztek haza az Egyesült Államokból.

Hanyecz Ottó, a budapesti Szilágyi Erzsébet Gimnázium, valamint Simonfi Noémi, a budapesti Könyves Kálmán Gimnázium tanulója a Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) évente kiírt űrkutatási diákpályázatán nyerte el az űrtábori részvétel lehetőségét. A Társaság minden évben egy felnőtt kísérőt is biztosít a diákoknak, aki – kísérőszerepe mellett – az amerikai Hunstville városában egy nyolcnapos, amerikai és nemzetközi tanároknak szóló űrkutatási továbbképzésen vehet részt. Tavaly először a MANT a kísérő kiválasztására is pályázatot hirdetett a magyarországi tanárok körében. Ezen Kuczik Júlia (Magyar-Szlovák Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Kollégium, Sátoraljaújhely) bizonyult a legjobbnak, így ő kísérte a fiatalokat Amerikába.

Az űrtábor programja során a diákok megismerkedtek az űrkutatással és az emberes űrtevékenységgel, kipróbálhatták magukat űrhajósoknak szóló szimulátorokban (sétálhattak holdi gravitációban, vezethették az amerikai űrrepülőgépet, kísérletezhettek a Nemzetközi Ûrállomáson, búvárok segítségével víz alatti szereléseket végezhettek), amerikai űrhajósokkal találkozhattak – feledhetetlen élményeket átélve. A két magyar résztvevőt egy-egy nemzetközi csapatba sorolták be.

Noémi számára emlékezetes marad, hogy találkozott Georg von Tiesenhausennel, az idén 96 éves híres rakétatudóssal. A próbatételek közül különösen tetszett neki a szimulátor, amelyben összevissza forgatták őket. Ottó véleménye szerint a legjobb a hosszú távú űrutazás szimulációja volt, ahol a 6 órás program során távolról sem csak az előre megírt forgatókönyv szerint történtek a dolgok: voltak véletlenszerű megbetegedések – ő például szívrohamot játszott el –, halálesetek, természeti katasztrófák. A csapat hangulata nagyon jó volt, sokat nevettek azon, ki hogyan játszotta el a betegségét.

A Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) Mecenatúra pályázati támogatásának köszönhetően a MANT idén nem csak a tábori kaland lehetőségét biztosíthatta a magyar delegáció számára, hanem a kiutazás költségeit is fedezte.

A 2011-es Nemzetközi Ûrtáborba is pályázat útján fogjuk majd kiválasztani a magyar résztvevőket, amihez a felhívást 2010 őszén teszi közzé a Magyar Asztronautikai Társaság.