2021-12-16

Hazai űrkörkép 2021/2022

A Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) gondozásában, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) Űrkutatásért és Űrtevékenységért Felelős Főosztályának támogatásával megjelent az immár hagyományosnak nevezhető Hazai űrkörkép 2021/2022 kiadvány, valamint angol nyelvű változata, a Hungarian Space Kaleidoscope 2021/2022. A kiadvány célja, hogy betekintést nyújtson a hazai űrszektor sokszínű tevékenységébe, bemutatva azokat a kis- és középvállalkozásokat, kutatóhelyeket és egyetemi műhelyeket, amelyek űrkutatással és űrtevékenységgel foglalkoznak Magyarországon. A kiadvány – a korábbi évek gyakorlatának megfelelően – nem csak nyomtatott formában készült el, hanem elérhető elektronikus (pdf) formátumban is (mind a magyar, mind az angol nyelvű változatban).

A Hazai űrkörkép először 2019-ben, majd 2020-ban látott napvilágot. A kiadvány kedvező fogadtatásra talált mind Magyarországon, mind világszerte azok körében, akik érdeklődnek a magyar űrtevékenység iránt, netán üzleti partnert keresnek. Az idei kiadás címében a 2021/2022 arra utal, hogy a könyv szerkesztése ugyan 2021-ben zárult, de a benne levő adatok még 2022-ben is frissnek számítanak. A tervek szerint egy év múlva jelenik meg a következő, 2022/2023-as kiadás.

Ahogy a magyar űrtevékenység is örvendetesen bővül, úgy lesz évről évre egyre nagyobb a Hazai űrkörkép terjedelme. A 80 oldalas idei kiadásban összesen 58 szervezet (űripari cég, kutatóintézet, egyetemi szervezeti egység) szerepel. Mindegyikükre egy-egy oldal jut, ahol röviden bemutatják tevékenységük legfontosabb elemeit. A szövegeket, képeket és elérhetőségi adatokat a szervezetek maguk szolgáltatták. A könnyebb áttekinthetőség és a partnerek keresésének elősegítése érdekében megjelölték a szervezetek legfontosabb kutatási területeit és technológiai kompetenciáit, utóbbiak esetében az Európai Űrügynökség (ESA) által alkalmazott besorolást követve. Az eligazodást és keresést piktogramok és áttekintő táblázatok segítik. A 2021/2022-es kiadás újdonsága, hogy a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Űripari és Védelmi Ipari Kollégiumával való együttműködés révén 7 olyan potenciális űripari beszállító is bekerült a kötetbe, amelyek ugyan jelenleg még nem aktívak az űripar területén, de készen állnak erre.

A kiadvány készítői most sem törekedhettek a teljességre. Az volt a fő cél, hogy az olvasó minél könnyebben fel tudja venni a kapcsolatot azokkal a szervezetekkel, amelyek felkeltették az érdeklődését. Minden hazai űrkutatással foglalkozó szervezetet teljes részlességel történő bemutása, összes technológiai kompetenciájuk felsorolása lehetetlen vállalkozás volna. A kötetben szereplő szervezetek honlapjain sok egyéb információ érhető el eddigi eredményeikről és jövőbeli terveikről.

Mindenkinek ajánljuk a Hazai űrkörkép 2021/2022 kiadványt, aki partnert keres valamilyen űrrel kapcsolatos tevékenységhez Magyarországon, vagy akár csak rá szeretne csodálkozni a hazai űrtevékenység sokszínűségére.