2011-09-05

Galileo gyermekrajzpályázat

Európa saját műholdas navigációs rendszert épít ki, melynek neve Galileo. A rendszer első két, immár nem tesztcélokkal repülő műholdját előre láthatóan októberben bocsátják fel egy Szojuz hordozórakéta segítségével, a francia guyanai Kourouból. Ezek egy belga fiúról (Thijs) és egy bolgár lányról (Natalia) kapják nevüket. A következő huszonöt, 2019-ig indítandó Galileo műholdat is gyerekekről nevezik majd el: minden tagállamból egy-egy 9-11 év közti diákról, aki a legszebb rajzot küldi be az adott országban meghirdetett pályázatra.

Az Európai Bizottság 2011. szeptember 1. és november 15. között hirdeti rajzpályázatát. A kiírás szerint hazánkból Magyarországon élő 9-11 éves korú gyermekek vehetnek rajta részt.

A részvételhez a gyerekeknek egy, a „világűr és az űrrepülés” témájához kapcsolódó alkotást kell beküldeniük. A beküldött kép ábrázolhatja például a Földet más bolygókkal, műholdakkal együtt, vagy a Galileo műholdak rakétáinak indítását. Az elkészült képeket be kell szkennelni vagy le kell fényképezni, és fel kell tölteni a pályázat hivatalos weboldalára. Minden gyermek csak egyetlen képet tölthet fel.

A pályázat november 15-ig tart. A nyertest egy közismert személyiségekből álló országos zsűri választja ki, amelynek Farkas Bertalan, az első magyar űrhajós is tagja lesz.

A nyertes pályázat kihirdetésére egy díjkiosztó ünnepségen kerül sor, ahol a gyermek egy oklevelet és a róla elnevezendő valódi műholdat jelképező ajándékot kap.

A pályázattal kapcsolatos további részletek a verseny hivatalos weboldalán olvashatók.