2022-04-12

Gagarin - tények és mítoszok

Gagarin - tények és mítoszok

Schuminszky Nándor előadása

Időpont: 2022. április 12. 17.00 - 18.30
Helyszín: BME EIT Neumann-tárgyaló (előzetes regisztrációval)
(BME V1 ép. C213-as terem, cím: 1111 Budapest, Egry j. u. 18.)

Április 12-e nemzetközileg az Űrhajózás Napja, Jurij Gagarin űrrepülésének évfordulója. Ehhez kapcsolódik következő rendezvényünk témája is.

A II. világháború végén egy új, félelmetes fegyver jelent meg, amelytől a német hadvezetés a hadi helyzet kedvezőbbre fordulását várta. A reményük nem vált valóra, viszont a Szovjetunióban hamar felismerték a rakéta jelentőségét.

Ez meg is válaszolja azokat a kérdéseket, hogy miért a Szovjetunió bocsátotta fel az első mesterséges égitestet és az első embert szállító űrhajót? De azokra a kérdésekre is választ kapunk, hogy miért övezte annyi titok, félremagyarázás, fényképhamisítás az első űrrepülést, Jurij Gagarin több mint hat évtizeddel ezelőtti, történelmi útját.

Az előadás rávilágít azokra a téves adatokra, amelyek még mind a mai napig tényként szerepelnek, pl. az "Űrhajózási Lexikonban" is.

Előadónk, Schuminszky Nándor jelmondata: "Ne átkozd a sötétséget, gyújtsál inkább világot!". Ennek megfelelően évtizedek óta nemcsak gyűjti az űrhajózással kapcsolatos relikviákat, újságcikkeket, fotókat, filmeket, hanem előadásaiban igyekszik fényt deríteni az űrhajózás történetével kapcsolatos néhány tévedésre, városi legendára és fellebbenti a fátylat kisebb-nagyobb titkokról is.

Részvétel személyesen korlátozott számban, regisztrációt követően, vagy online a Galileo Webcast élő közvetítésén a https://galileowebcast.hu oldalon, illetve a MANT facebook-oldalán.

Jelentkezés a helyszíni részvételre itt.

Gagarin_mti

fotó: MTI