2021-11-16

Ég és föld közötti kapcsolatok - könyvbemutató

Ég és Föld közötti kapcsolatok - könyvbemutató

Az űrtávközlés története, elmélete és gyakorlata

 

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanács Médiatudományi Intézete és a Világűr Társadalomtudományi Kutatóműhely tisztelettel invitál mindenkit az Ég és Föld közötti kapcsolatok - Az űrtávközlés története, elmélete és gyakorlata című kötet bemutatójára.

A rendezvény helyszíne a Ludovika Főépület Zrínyi Miklós terme (1083 Budapest, Ludovika tér 2., Ludovika Főépület földszint - 49.);

Időpontja 2021. november 16., Kedd, 16:30 - 19:30

A belépéshez védettségi igazolvány felmutatása szükséges a helyszínen, és az eseményen maszk viselése kötelező!

Az eseményen való részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. - Regisztrálni a következő linken lehet: https://ludevent.uni-nke.hu/event/1382/

5fd7912ebf80cmain.jpg

Ég és Föld közötti kapcsolatok - Az űrtávközlés története, elmélete és gyakorlata

Jelenleg egy műholdas paradigmaváltás közepén vagyunk: egy ideje szinte már napi hír, ahogy újabb és újabb műholdak százai kerülnek az űrbe, a fejlődés pedig a jövőben is csak gyorsulni fog, a jelenleg bevezetés alatt álló technikák ugyanis már a műholdak összefüggő rendszereivel számolnak az eddigi egyedi megoldások helyett.

Az erre való felkészülést segíti az az átfogó kötet, amelynek hivatalos bemutatója ez az esemény. A tavaly decemberben megjelent “Ég és földközötti kapcsolatok Az űrtávközlés története, elmélete és gyakorlata” című könyv szerzői a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság munkatársa, a kötet szerkesztője és egyik szerzője az NKE VilágűrTársadalomtudományi Kutatóműhely tagja is.

E kötet az űrtávközlés fejlődésének az egyes állomásait, a műholdas rendszerekkel megvalósuló rádiótávközlés működésének és ezzel összefüggésben a frekvenciagazdálkodásnak az alapjait, a rádiórendszerek együttélésének biztosítását szolgáló nemzetközi frekvenciakoordináció szabályait, a hazai mérőszolgálati tevékenységet kívánta bemutatni. Emellett képet ad továbbá az űrtávközlés nemzetközi jogi összefüggéseiről, az űrhadviselésről és a fejlődés várható irányairól is. 

A rendezvény meghívója a kapcsolódó dokumentumok közül letölthető pdf-formátumban.