2021-04-08

A Diákpályázat és a Rajzpályázat díjkiosztója

 

Turistaút a kedvenc égitestedre – diákpályázatunk és rajzpályázatunk díjátadója

A MANT tavaly ősszel, az Űrkutatás Napjához és a Nemzetközi Világűrhéthez kapcsolódva meghirdette hagyományos diákpályázatát, amelynek beadási határideje 2021. február 15. volt. A jelentkezők sokféle műfajban alkothattak: lehetett dolgozatot vagy novellát írni, de a szabadon választható feladatok közt szerepel számítógépes grafika, poszter, bemutató, rövid videó készítése, internetes honlap, blog vagy Facebook-oldal létrehozása, kísérlet kitalálása vagy számítógépes program írása. A pályázaton nem csak egyénileg, de 2–4 főből álló csapatokkal is lehetett indulni. Az idei pályázat témája Turistaút a kedvenc égitestedre volt.

Idén először a Rajzolj! kategóriát külön pályázatként kezeltük, kizárólag a 11–14 éves korcsoport részére. Ez jó döntésnek bizonyult, tekintettel az 500-at is megközelítő beérkezett pályamunkákra. De a többi kategóriában sem lehetett panasz az érdeklődésre, a zsűriknek bőven okozott fejfájást annak eldöntése, mely munkákat ítéljék díjazásra érdemesnek.

Március 26-án délután tartottuk a virtuális díjátadókat. Szokás szerint készültünk egy-egy meglepetéssel a diákoknak és tanáraiknak. A rajzpályázatosok díjátadóján Vincze Miklós fizikus a pályázat témaköréhez kapcsolódóan beszélt arról, milyen időjárás várna ránk a Naprendszer egyes bolygóin és hogy lehet ezeket modellezni egy vödörben. Előadásának címe Időjárás a kedvenc égitesteden volt. A diákpályázatosoknak Sik András bolygókutató, a MANT alelnöke is a pályázat témaköréhez és egyben szakterületéhez kapcsolódóan, Forgalmi dugó a Marson! címmel beszélt arról, milyen újabb gépekkel bővül a marsi járműpark és mi várna bolygószomszédunkon az odalátogató turistákra. A díjakat – ha csak virtuálisan is – Both Előd, a MANT elnöke nyújtotta át a legjobbaknak. Jutalmaikat postán juttatjuk el hozzájuk. A nyereménycsomagok összeállításában segítségünkre volt a Galaktika Magazin, az EuroPlanet Society Közép-európai Központ, valamint a Külgazdasági és Külügyminisztérium.

A nyertesek listáját terjedelmi okokból külön hírben közöljük. Nekik, és minden lelkes pályázónknak is gratulálunk az elvégzett munkájukhoz! A tanárok, szülők, illetve akik még jövőre sem nőnek ki a korhatárból, figyeljék ősszel meghirdetendő új pályázatunkat!