2019-10-17

Diákpályázat – Éltető csillagunk, a Nap

MANTdiakpalyazat2020 - A4

Bolygórendszerünk központi csillaga, a Nap különös jelentőséggel bír a Föld számára. Végső soron a Napból kisugárzott energia segítségével zajlanak a földi életfolyamatok, az működteti bolygónk időjárási rendszereit. A napenergia a legnagyobb mennyiségben rendelkezésünkre álló megújuló energiaforrás, amit jelenleg még igen kis mértékben hasznosítunk közvetlenül. A Nap aktivitásának olykor káros hatásai is lehetnek. A központi csillagunkból felénk irányuló részecskesugárzástól, a napszéltől jórészt megvéd ugyan bennünket bolygónk mágneses védőpajzsa, de az erősebb napkitörések megzavarhatják a Föld körül keringő fontos műholdrendszerek működését, mágneses viharokat okozhatnak. Az emberiség az űrkutatás kezdete óta vizsgálja űreszközökkel a Napot és az űridőjárást, vagyis a napszél és a Föld bonyolult kölcsönhatását. 2018-ban indult útjára az amerikai Parker-űrszonda, amely a legjobban megközelíti a Napot. 2020-ra várható az európai Solar Orbiter felbocsátása. A Nap és az űridőjárás kutatásával kapcsolatban számos érdekes témát dolgozhatsz fel, példaként felsorolunk itt néhányat.

– Hogyan működik a Nap? Milyen lehetett a múltja és milyen lesz a jövője?
– Milyen veszélyekkel járhatnak a Napból érkező nagyenergiájú töltött részecskék?
– Miben segíti és miben akadályozza a Nap az emberek bolygóközi űrutazását?
– Mi az a napvitorlás, hogyan működik, mire használható?
– Hogyan segíthetik a jövőben az űreszközök a napenergia még jobb hasznosítását a Földön?
– Mutass be egy vagy több kiválasztott, a Nap vagy az űridőjárás kutatásában jeleskedő űreszközt!

Ilyen és ehhez hasonló témákban várjuk ötleteidet, pályamunkádat!

Írj! Alkoss! Készíts! Vágj! Kísérletezz! Programozz!

Kik? 11–14 éves, 15–18 éves diákok, egyénileg vagy csapatban!

Határidő: Töltsd fel alkotásodat elektronikusan a MANT honlapján 2020. február 2-ig!

Nyeremények: Felejthetetlen élmények a MANT Űrtáborban – egy hetes ingyenes táborozás; VIP látogatás űrkutatással foglalkozó budapesti intézményben, könyvnyeremények

Részvételi feltételek: A pontos részvételi feltételeket a részletes pályázati felhívás tartalmazza, amelyet a www.mant.hu/diakpalyazat címen lehet elérni.