2018-10-04

Diákpályázat – Az Apollo–11 holdraszállásának 50. évfordulója

Magyar idő szerint 2019. július 21-én lesz fél évszázada, hogy az emberiség első esetben egy másik égitestre lépett. Ugyanakkor nem sokkal később az Apollo-program végével megszűntek a holdutazások. Napjainkban viszont újra egyre többen tesznek komoly erőfeszítéseket, hogy ember léphessen égi kísérőnkre. Ezen évforduló kapcsán rengeteg kérdés merülhet fel. Mit gondolsz, milyen lehetett a 12 űrhajósnak a Hold felszínén? Mit mértek meg? Te mit mérnél meg a Holdon? Honnan vannak a holdkőzeteink? Mit tudtunk meg belőlük? Milyen érvekkel tudod alátámasztani a kételkedők számára, hogy a holdraszállás tényleg megtörtént? Szerinted miért nem járt azóta ember a Holdon? Milyen egészségügyi és egyéb veszélyeket rejt a tartós űrbéli, holdi (vagy akár később a marsi) életvitel? Napjainkban milyen orvosi, mérnöki és egyéb tudományos kérdések várnak megválaszolásra? Milyen lesz szerinted a következő holdraszállás? Hogyan képzeled el a jövőbeli holdi bázisokat, városokat, a Hold körül keringő űrállomásokat és műholdrendszereket? Hogyan fog kinézni szerinted a holdi lakosok mindennapja? Milyen jogi kihívások állnak még előttünk a Hold birtokba vétele előtt?

Ilyen és ehhez hasonló témákban várjuk ötleteidet, pályamunkádat!

Írj! Alkoss! Készíts! Vágj! Kísérletezz! Programozz!

Kik? 11-14 éves, 15-18 éves diákok, egyénileg vagy csapatban!

Határidő: Töltsd fel alkotásodat elektronikusan a MANT honlapján 2019. február 15-ig!

Nyeremények: Felejthetetlen élmények a MANT Ûrtáborban – egy hetes ingyenes táborozás; VIP látogatás budapesti űrkutatással foglalkozó intézményben, könyvnyeremények

Részvételi feltételek: A pontos részvételi feltételeket a részletes pályázati felhívás tartalmazza, amelyet a www.mant.hu/diakpalyazat címen lehet elérni.