2020-10-15

MANT Diákpályázat 2020/2021

Turistaút a kedvenc égitestedre

Mindenkinek másmilyen az ideális nyaralás. Van, aki heverészni szeret a forró homokban, van, aki hegyet mászna, vagy éppen múzeumokat járna. Ugyanígy mindenkinek más a kedvenc égitestje, amit szívesen meglátogatna. A tiéd melyik? És miért?

A kedvenc égitest kiválasztásához és bemutatásához számtalan szempontot találhatunk, példaként felsorolunk itt néhányat.

- Melyik égitestet választod, és miért?
- Milyen űrhajóval utaznál?
- Tervezz szkafandert!
- Tervezz járművet, amellyel a választott égitesten közlekednél!
- Milyen ételeket vinnél magaddal, hogyan válogatnád össze az útravalót?
- Tervezd meg egy napodat a választott égitesten!
- Tervezz terepgyakorlatot, terepi munkát az égitest felszínén!
- Milyen hosszú időre készülnél, kikkel szeretnél együtt utazni?

Ilyen és ehhez hasonló témákban várjuk ötleteidet, pályamunkádat!

Rajzolj! Írj! Készíts! Vágj! Kísérletezz! Programozz! Alkoss!

Idén először a Rajzolj! kategóriát külön pályázatként kezeljük,
kizárólag a 11-14 éves korcsoport részére és a többi kategóriától elkülönítve bíráljuk!
Az ismeretterjesztő poszter és ismeretterjesztő prezentáció ezért külön kategóriát ("G") kapott.


Kik? 11–14 éves, 15–18 éves diákok, egyénileg vagy csapatban!
Határidő: Töltsd fel alkotásodat elektronikusan a MANT honlapján 2021. február 15-ig

Nyeremények: Felejthetetlen élmények a MANT Űrtáborban – akár egy hetes ingyenes táborozás; VIP látogatás űrkutatással foglalkozó budapesti intézményben, könyvnyeremények
Részvételi feltételek: A pontos részvételi feltételeket a részletes pályázati felhívás tartalmazza.

Nyeremények

A 11–14 éves korcsoportban a három legjobb pályamű szerzője értékes könyvjutalomban részesül. Az "A" Rajzolj! kategória pályázatait a többi feladattípustól külön, önálló rajzversenyként bíráljuk, így a nyereményeket is külön ítéljük oda.

Az első öt legjobb pályamunkát beadó fiatal jutalma egy látogatás budapesti, űrtevékenységgel foglalkozó intézmény(ek)ben.
Az érvényes pályamunkát beadó, a MANT Űrtábor életkori előírásainak megfelelő pályázók elnyerik a 2021-es MANT Űrtáborban való kedvezményes részvétel lehetőségét.

A 15–18 éves korcsoportban a legjobb pályaművet benyújtó diák térítésmentesen vehet részt a 2020-as MANT Űrtáborban. A második helyezettnek a részvételi díj 50%-át elengedjük, a harmadik helyezettnek a részvételi díj 33%-át engedjük el.
Az első öt legjobb pályamunkát beadó fiatal jutalma egy látogatás budapesti, űrtevékenységgel foglalkozó intézmény(ek)ben.
Az érvényes pályamunkát beadó, a MANT Űrtábor életkori előírásainak megfelelő pályázók elnyerik a 2020-as MANT Űrtáborban való kedvezményes részvétel lehetőségét.

A díjakat mind egyéni, mind csapat kategóriában átadjuk.

A fentiek csupán a tájékoztatást szolgálják, a pontos részleteket a pályázati felhívás tartalmazza.

A pályázati felhívás itt olvasható.
Letölthető pályázati felhívás

Pályázat beadása:
Az alkotásokat ezen a linken tudod feltölteni. A regisztrációs és feltöltési felület 2020. december 1-jétől él!

Ahhoz, hogy feltölthesd az alkotásodat/alkotásaidat (vagy az általad képviselt csapat alkotását/alkotásait), először regisztrálnod kell, amit ezen az oldalon tudsz megtenni, december 1-je után. Utána a regisztráció során megadott felhasználónév-jelszó pár segítségével be tudsz jelentkezni a rendszerbe, és fel tudod tölteni az alkotásaidat.

FONTOS információk:

A D, E, F feladat választása esetén a videót a Youtube-ra kell feltölteni. A Youtube-videó linkjét be kell másolni egy szövegfájlba, és azt a szövegfájlt (amely csak a linket tartalmazza) fel kell tölteni a mi rendszerünkben a megadott határidőig.

Csapat regisztrációja esetén a csapatvezetőnek kell regisztrálnia és megadnia a különböző adatait, a regisztráció végén pedig meg kell adnia a csapat többi tagjának a nevét. A csapat korcsoportja a legidősebb csapattag korcsoportja lesz.

Ha valaki nem csapatként regisztrál, akkor a csapatnév és csapattagok nevei részt hagyja üresen.

Beérkezett kérdések és válaszok:

- Prezentációt szeretnék készíteni PowerPoint programmal, amit pptx formátumban kell elmentenem. Érdeklődnék, hogy ez megfelel-e?
- Igen, a pptx formátum tökéletesen megfelel!

- Az égitestet magát, annak felszínét is lehet-e ábrázolni pl. rajz, vagy prezentáció keretében, és a rajz vagy prezentáció tartalmazhat-e primitív élőlényeket? Vagy csak tudományosan bizonyított tényeket lehet feltüntetni, és a fantáziavilágot mellőzni kell?
- Természetesen van helye a fantáziának, a tudományos-fantasztikus megközelítésnek is, nem kell teljesen mellőzni, viszont azért előny lehet az elbíráskor, ha nem nagyon rugaszkodik el a munka a tudományos valóságtól.

- A témaválasztáshoz szempontokat adtak meg. Ezekből egy szempont alapján kell kidolgozni a pályaművet, vagy több szempontot is lehet együtt szerepeltetni?
- A témaválasztási szempontok közül szabadon lehet választani, akár többhöz is kapcsolódni. De akár új, a kiírás címéhez illeszkedő témát is ki lehet találni.

- A prezentáció kategóriában megfelel egy fényképekből vagy rajzokból összerakott diasorozat? Esetleg lehet a prezentáció animált, és áttűnési effektekkel ellátott is, vagy állóképek kellenek?
- A képekből, rajzokból összeállított diasorozat megfelelő, bár mindenféle szöveges magyarázat nélkül valószínűleg nem könnyen értelmezhető. Animációk is lehetnek benne.

- Poszter esetén a poszterhez fel lehet használni kézzel készített rajzot, de magát a posztert ezekből elektronikusan is össze lehet rakni? Tehát rajzok mellett szerepelhet gépelt szöveg?
- Poszterhez fel lehet használni saját, kézzel készített rajzot. Az önálló, kreatív munkát ebben a formában is értékelni szokta a zsűri. Természetesen lehet hozzájuk - akár montázsszerűen - más képeket, szövegeket illeszteni.

- A pályázat felhìvásában azt olvastam, hogy lehet határon túlról is részt venni. Tehát ez nem lenne akadály, ha a diákok Vajdaságból, Szerbiából jelentkeznének a rajzpályázatra?

- Igen, természetesen fogadjuk a vajdasági magyar diákok pályázatait is.
 
- Az alkotás mérete mindegy mekkora vagy van valami meghatározott nagyság ("A" feladattìpus esetében)?
- Mivel a pályamunkákat elektronikusan kell feltölteni, ezért az eredeti méret nem kötött. Az elkészült rajzot lehet szkennelni, vagy ha nagyméretű, egyszerűen lefotózni.
 
- Egy iskolából több csapat is benevezhet vagy ez korlátozott számú?
- Több csapat is benevezhet egy iskolából, de egy diák csak egy csapatban vehet részt, vagy egyéniben indulhat.
 
- A regisztráció a diákok jelentkezésével és az alkotásaik feltöltésével történik, a tanár csak segìti őket az adatok kitöltésében? Itt arra gondolok, hogy a gyerekek adják meg a felhasználó nevet és a jelszót, nem a tanár? Minden csapat saját maga választja ki a csapatvezetőt vagy a kort kell figyelembe venni, aki a legidősebb?
- A diákok pályáznak, a tanár segítőként szerepel az egyéni és a csapat kategóriában is.  Nyilván érdemes a regisztrációt együtt végezni és jó, ha a tanár is feljegyzi a belépési adatokat, nehogy elvesszenek. Az általános iskolás pályázók általában igénylik is a segítséget a regisztrációnál. Azt, hogy melyik diák legyen a csapat vezetője, a csapatnak kell eldönteni.  A fontos, hogy a megadott elérhetőségek éljenek, hogy az értesítéseinket megkapják. A diákok kora csak az életkori határ miatt érdekes

A MANT Diákpályázatot a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatja.

Médiapartnerünk a pályázat népszerűsítésében a PályázatMenedzser.hu

Lezárult pályázataink:

Éltető csillagunk, a Nap (2019/2020-as tanév)
Az Apollo–11 holdraszállásának 50. évfordulója (2018/2019-es tanév)
Játék és sport a világűrben (2017/2018-as tanév)
Takarítás a világűrben (2016/2017-es tanév)
A Marson messze túl (2015/2016-os tanév)
Egy nap műholdak nélkül (2014/2015-ös tanév)
Űrturizmus – civilek a világűrben (2013/2014-es tanév)
Célpont a Mars (2012/2013-as tanév)
Kisbolygó-látogatások (2011/2012-es tanév)
Ember az űrben - Gagarin öröksége (2010/2011-es tanév)
Ugródeszka: a Hold (2009/2010-es tanév)

További diákpályázataink
1991 Mire jó a világűr és milyen lehetőségeket nyújt hazánknak és az emberiségnek
1993 Miért és miben hasznos számunkra az űrkutatás
1994 Az első holdraszállás 25. évfordulója alkalmából
1995 Küldetés a Föld bolygóra
1996 Az ember és a világűr
1997Automaták vagy emberek a világűrben?
1998 Kedvenc bolygóm
1999 A jövő Apollói
2000 Találkozunk a Nemzetközi Űrállomáson
2001 Jövőnk a Naprendszerben
2002 Magyarország és a Világűr
2003 100 éves a repülés és az űrrepülés
2004 Te mit kutatnál bolygórendszerünkben?
2005 Én és a világűr
2006 Kedvenc égitestem
2007 A jövő űrhajózása - emberes űrrepülés a 21. században
2008 Európa a világűrben