Cikkek Emberek

Emberek

Ismeretterjesztő írások a MANT facebook-oldalairól:  A MANT két facebook-oldalán (Magyar Asztronautikai Társaság, Irány az űr!) nemcsak hírek jelennek meg, de ismeretterjesztő írások is az űrtevékenység különböző területeinek képviselőitől. Ezek nemcsak érdekesek, olvasmányosak, de időtállóbbak is annál, hogy hagyjuk egy-két nap alatt eltűnni a hírfolyamban. Ezért itt is elérhetővé tesszük őket. A feltöltés visszamenőleg beletelik egy kis időbe, de folyamatosan történik. Érdemes időnként visszalátogatni!

 

---

 
---
 
2020.12.08. Irány az űr!
 
Van, aki bélyeget gyűjt, van, aki kertitörpét, de Schuminszky Nándor gyűjteménye (számunkra legalábbis) sokkal izgalmasabb: űrhajózással kapcsolatos relikviákat halmoz minden mennyiségben. Egy kis ízelítőt és hozzá üzenetet küldött az Irány az űr!-nek.
 
Nándival és gyűjteményének egyes darabjaival a MANT Diákpályázat dobogósai már találkozhattak az elmúlt években, hiszen a díjátadóra több különleges makettet és űrhajósok által dedikált képeket is elhozott bemutatni. Nem kizárt, hogy az Irány az űr! versenyzői is találkozhatnak majd vele! 
videó: Corvin TV
 
 
 

---

2020.11.28. Irány az űr!

"Hogy lehet belőlem űrhajós?"
Ez a kérdés érkezett az Irány az űr!-nek címezve.
 
Arra gondoltunk, hátha mást is foglalkoztat ez, így egy kis eszmefuttatás következik, szigorúan magánvéleményként. Sajnos nem tudjuk garantálni, hogy a leírtak követése űrhajóssá tesz!
 
Az űrhajózás kezdetén kizárólag repülőgép-pilótákat képeztek ki űrhajósnak, de ma már fontosabb a kiválasztásnál, hogy különféle szakértelemmel rendelkezők legyenek űrhajósok.
 
A Nemzetközi Űrállomáson mérnökök, orvosok, biológusok, fizikusok, vegyészek, stb. is dolgoznak - dolgoztak. De egy Mars-utazásnál is kell hogy mindenféléhez értsenek majd az űrhajósok.
Ezért az első lépés olyan szaktudást, diplomá(ka)t szerezni, amire szükség lehet. 
 
A másik fontos dolog a jó nyelvtudás. Az angol alap, de az orosz is jól jöhet.
 
Harmadik: részt venni minél több programban és feladatban, versenyben, amiben csak lehet.
Az Európai Űrügynökség (ESA) és a NASA is rengeteg lehetőséget kínál középiskolásoknak és egyetemistáknak is: ösztöndíjak, önkéntes munkák, versenyek. Ezeket az ESA és a NASA saját honlapja mellett a Magyar Asztronautikai Társaság honlapján (mant.hu/hirek) és az Űrvilág portálon (urvilag.hu) is meg lehet találni.
 
Érdemes rendszeresen követni az űrhajózással kapcsolatos szakmai oldalakat, lehetőleg eredeti nyelven. Az űrkutatásban mindenféle (de tényleg mindenféle!) szakember dolgozik. Űrhajósnak a legjobbak közül a legjobbakat választják ki, hiszen nagyon sok pénz és több emberélet múlik azokon, akik felülnek egy rakétára.
Izgalmas és nagyon hosszú, nehéz út, de biztosan megéri még annak is, aki végül nem lesz űrhajós. 
 
Itt egy érdekes írás arról, hogy a Crew Dragon-csapat egyik tagjából, Shannon Walkerből milyen kanyarok után lett asztronauta: https://holgypilota.blog.hu/.../houstoni_bennszulott...
Plusz néhány kedvcsináló kép a német Die Astronautin kezdeményezésben résztvevők kiképzéséről. (https://holgypilota.blog.hu/.../elso_nemet_urhajosno_a...)
képek: holgypilota.blog.hu

insa3     zero-g_airbus_a300     holgypilota1 

2020.11.21. Irány az űr!

Mi köti össze a 67 308 sz kisbolygót, a Csodák Palotáját és Hekit, a rezonanciakutyát?
Ha már Carl Sagant említettük korábban, érdemes megemlékezni egy olyan tanárról, aki évtizedeken át népszerűsítette a tudományt Magyarországon.
Az ő dédelgetett terve volt a Csodák Palotája, ami 14 évvel a halála után jött létre és ahol természetesen van róla elnevezett szoba. Egy 2000-ben felfedezett kisbolygó is viseli a nevét, Hekit pedig hanggal hívta elő a házából.
Öveges József.

---

2020.11.13. Irány az űr!

Péntek 13. babonaposzt!
Az űrhajózás komoly dolog, ezért nem indulhat úgy küldetés, hogy ne tartsanak be néhány babonát. 
Bajkonurban például az űrhajósok nem láthatják, ahogy a rakétát az indítóhelyre szállítják, viszont aznap feltétlenül hajat kell vágatniuk és meghallgatják ezt a dalt:
 
Hallottatok más babonákról, amik "biztosítják" a küldetések sikerességét?
---

---

2020.11.09. Irány az űr!

A menőség mértékegysége az űr-ismeretterjesztésben: Carl Sagan.
Ma lenne 86 éves. Ha még nem láttad a szenzációs Kozmosz c. sorozatát, érdemes rákeresned. Bár régi, még mindig érdekes.
De miért érdekes Carl Sagan? Például ő tervezte az ún. Pioneer-táblát, amit a képen a kezében tart. Rengeteg későbbi űrhajós, kutató, vagy akár csak a természettudományok iránt érdeklődő az ő hatására fordult a csillagászat, az űrkutatás felé.
 
   record_voyager       carlsagantable     
 
 
----

2020.11.08. Irány az űr!

Tegnap volt Marie Sklodowska Curie 153. születésnapja. Hihetetlenül inspiráló az élete és a személyisége.
Tudtátok, hogy például nem szabadalmaztatta a rádium előállításának módszerét, hogy más kutatók is szabadon vizsgálhassák?
U.i.: Itt egy összefoglaló Mme Curie-ről a TED-ed jóvoltából:
 
MmeCurie