2009-12-17

Célegyenesben az űrkutatási diákpályázat

Minden évben két középiskolás (15-18 éves) diák – egy fiú és egy lány –, valamint felnőtt kísérőjük képviselheti hazánkat Huntsville-ben, az amerikai Nemzetközi Ûrtáborban. A Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) ettől az évtől megújította hagyományos pályázati rendszerét, amelyen a két rátermett és szerencsés pályázót is kiválasztják. Természetesen az amerikai űrtábori részvétel lehetőségén túl más jutalmak is vannak. (Legutóbb például a Nemzeti Tankönyvkiadó ajánlott fel ajándékként különleges új, Ember a Holdon című könyvéből a pályázat legjobbjainak.) A fiatalabbak, a 11-14 évesek külön kategóriában versenyezhetnek.

A 2010. február 10-én záruló diákpályázatra benevező diákoknak újfajta, izgalmas megmérettetésen kell átesniük. Négyféle feladat – esszéírás, grafika, poszter készítése, tervezési munka, vagy tudáspróba – közül választhatják ki a nekik legjobban tetszőt. A pályamunkákat ezentúl nem papíron, hanem elektronikus formában, az internetes regisztrációs és beadási oldalon keresztül lehet beküldeni. Fontos újdonság még, hogy a látássérült gyerekek külön kategóriában indulhatnak a diákpályázaton. Közülük a győztesek a huntsville-i Nemzetközi Ûrtábor egy speciális, vakok és gyengénlátók számára átalakított változatán vehetnek részt, 2010 őszén. Ehhez kapcsolódóan ugyancsak mostanra elkészült a MANT honlapjának „akadálymentesített” változata is.

Az idei pályázat témája – Ugródeszka: a Hold – kapcsolódik a holdraszállás 40. évfordulójához, de egyúttal napjaink űrkutatásának egyik aktuális kérdéséhez is: térjenek-e vissza űrhajósok a Holdra, illetve mi legyen a Naprendszer felfedezésének következő állomása. Amit a helyezésétől függetlenül minden résztvevő elnyer: kreatív feladatok megoldása során olyasmivel foglalkozhat, amit nagyon szeret – az űrkutatással. Emellett egy éven át díjmentesen ifjúsági tagjává válik a MANT-nak, amely a Magyarországon az űrkutatással foglalkozó, illetve a téma iránt érdeklődő embereket tömörítő civil szervezet.

A pályázat pontos részletei a MANT honlapján olvashatók: www.mant.hu/diakpalyazat