Cansat2022

 

A Team-Vita csapat beszámolója a 2022-es ESA CanSat versenyről 

A CanSat egy fém üdítős doboz méretű (66 mm átmérőjű és 115 mm magasságú) eszköz, ami egy műhold működését modellezi. 1 km magasra bocsátják fel ahol adatot gyűjt és továbbít rádión keresztül egy földi rádióállomásra. Habár már több magyar CanSat csapat is részt vett korábban az Európai CanSat versenyen, idén a csapat nem egy iskola által indított és mentorált csapat volt, hanem korábbi űrtáborozók kezdeményezésére összeállt csapat, akik saját iskolájukban nem találtak csapattársakat, ezért az ország különböző részein lévő ismerőseikkel vették fel a kapcsolatot.

Az európai CanSat versenyt az Európai Űrügynökség (ESA) évente rendezi meg. Idén a milánói székhelyű Sierrafox srl végezte a helyi koordinációt és szervezte a felbocsátást. A mostani évben 21 ország 25 csapata vett részt a versenyen, ami rekord mennyiségű. A zsűri elnöke az ESA korábbi szakértője, Vladimir Plester volt, aki záró előadásában sok érdekességet mesélt többek között a parabola repülésről. A verseny nem csak szakmailag, hanem kapcsolatok terén is óriási lehetőség, mivel a világ számos országból találkozhattunk hasonló érdeklődésű fiatalokkal.

Kép1

Számos ország képviseltjei. (Magyarország, Ausztria, Olaszország, Franciaország, Svájc, Görögország) A kép a felbocsátás napján készült.

A csapat megszületése Árok Péternek köszönhető, aki 2021 őszén elkezdett megszervezni egy magyar CanSat csapatot. A tervezési fázis után gyorsan neki is láttunk a munkának mentoraink, Pál András (ELKH Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont, CSFK) és Milánkovich Dorottya (C3S Kft., MANT) segítségével. A csapat az ország több pontjáról (Kecskemét, Noszvaj, Budapest, Solymár) érkezett, így volt némi probléma a találkozók folyamatos megszervezésével, ennek ellenére a CanSat elkészült és kijutottunk a nemzetközi fordulóra, Bolognába.

Kép2

A csapat a Bolognai reptéren. Felső sor  balról jobbra: Szabó Gergő, Kazatsay Vilmos, Szűr Abigél, Magyar Gábor Balázs, Ferenczi Levente és Árok Péter. Alsó sor (kísérők): Székely Anna Krisztina és Veress Zalán

A korai repülőút után azonnal arcon csapott minket a magas páratartalom és a rekkenő hőség. Az első nap már elmentünk megtapasztalni az igazi olasz pizzát és egy kis pihenésre is jutott idő. Természetesen a legjobban várt időszak az úgy nevezett indítási nap (Launch Day) volt, amikor a (Farkas Bertalan tiszteletére) Bercinek elkeresztelt CanSat 1km-es magasságban működésbe lépett. Hosszas keresés után a keresésre rendelkezésre idő álló vége előtt 5 perccel találtuk meg Bercit, “aki” sértetlenül landolt. A nap további részében az adatfeldolgozás zajlott. A következő napokban a záró beszámolóra (Final Presentation) készültünk, ahol közel 300 embernek kellett ismertetni a projektünk eredményét.

Kép3

A Farkas Bertalan tiszteletére elkeresztelt CanSat a felbocsátás előtti utolsó órákban.

A kinyert adatokból hőmérséklet-, nyomás-, magasság-, 3 tengelyű gyorsulás- és forgási sebesség diagramot készítettünk. Ezek alapján szélerősséget számoltunk és képet kaptunk az ejtőernyőhöz rögzített eszköz mozgásáról. Mindezek mellett egy térképen szemléltettük a CanSat útját.

Kép4

A CanSat útja a GPS adatok alapján rekonstruálva és egy térképen ábrázolva.

Az előadásunk után már viszonylag nyugodtabb programok következtek, felfedeztük a várost és egy aquaparkba is ellátogattunk. Az egyik este folyamán megünnepeltük Magyar Gábor csapattagunk születésnapját is, aki a verseny alatt lett nagykorú.

Minannyiunknak nagyon tanulságos volt ez a pár nap és élményekkel telve tértünk haza. Sok barátot és külföldi kapcsolatot szereztünk.

Rengeteg segítséget kaptunk a C3S Kft.-től, a CSFK Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézetétől és a Magyar Asztronautikai Társaságtól (MANT).  Az olaszországi döntőre a MANT részéről Székely Anna Krisztina és Veress Zalán kísértek el minket, akiknek szintén nagyon hálásak vagyunk a segítségükért.


Szerzők: Ferenczi Levente, Kazatsay Vilmos, Magyar Gábor Balázs és Árok Péter

Képek: Team-Vita