2011-07-13

Beszámoló a 2011-es űrtáborról

Vasárnap este Solymosi János, a MANT elnöke, Dankó Dénes, Sátoraljaújhely város alpolgármestere, Kuczik Júlia, a Magyar-Szlovák Két Tanítási Nyelvű Nemzetiségi Általános Iskola és Kollégium igazgatója, Zombori Ottó táborvezető és Bacsárdi László, a MANT főtitkára nyitotta meg a tábort. A tábornyitó előadást Egy amerikai űrtábor élménybeszámolója címmel Kuczik Júlia tartotta, majd játékkal egybekötött ismerkedésre került sor. Hétfőn Solymosi János Ûrmágnások az űriparban címmel tartott előadást, őt követte Almár Iván Az űrrepülőgépek 30 évig repültek előadása. Kedden Robotrepülőn innen és túl címmel Solymosi János beszélt, majd Zombori Ottó Csillagászat: az Univerzum fizikája és Sik András A Naprendszer leltára című előadása következett. A kedd délutáni blokkot a nagyszentmihályi csillagvizsgáló munkatársának, Zdenek Komareknek szlovák nyelvű előadása zárta, Mentsük meg a sötét égboltot! (szinkrontolmács: Kuczik Júlia). Szerdán este Horváth Márk Rádióamatőrök rádiójelei, csütörtök délután Both Előd Európa hordozórakétái című előadását hallgathatták a diákok. Péntek kora délután Lovas Eszter Gombák, Orbán László Kárpátalja és Bacsárdi László Rádiótávcsövek árnyékában előadása hangzott el.

A táborban a diákok kerekasztal-beszélgetéseken is részt vettek. Hétfő este Beszélgetés a földönkívüliekről címmel Almár Iván társaságában (a nagy érdeklődéssel való tekintettel kedd reggel még folytatódott), kedd este A Mars terraformálása címmel Sik Andrással, csütörtök este Az űrhajózás első 50 éve címmel Both Előddel.

Az űrtáborozók mindeközben csapatvetélkedőn is részt vettek. A három csapat – Atlantis, Discovery és Endeavour – logót készített (szakmai vezető: Bacsárdi László), elköltött 20 millió (virtuális) eurót (szakmai vezető: Solymosi János, Bacsárdi László), megtervezte az űrrepülőgép utódját (szakmai vezető: Bacsárdi László, Solymosi János), Marssal kapcsolatos kérdésekre válaszolt (szakmai vezető: Sik András), rovert irányított (szakmai vezető: Horváth Márk, Kővágó Csaba, Sándor Ferenc), vízirakétát készített és indított (szakmai vezető: Horváth Márk, Kővágó Csaba, Sándor Ferenc), valamint egy nagy táborzáró vetélkedőn (szakmai vezető: Both Előd) vett részt.

A szakmai programok mellett a kulturális felfrissülésre is jutott idő. Hétfő délelőtt Sátoraljaújhelyt fedezték fel, a városházán fogadta őket Dankó Dénes alpolgármester is. Szerdán vonattal kirándultak Kassára, megnézték a város belvárosát, helyi planetáriumot, Rákóczi kriptáját, fagyit illetve süteményt ettek, valamint elfogyasztották az iskolából hozott ebédcsomagot is. Csütörtök délelőtt elmentek a Zemplén Kalandparkba, libegővel felmentek a hegy tetejére megcsodálni a kilátást, és még a táborvezető is élvezettel csúszott le a bobpályán. Csütörtök késő délután a városi strandon pihentek, este pedig a párhuzamosan zajló III. Nemzetközi Csillagászati Tábor tanulóival közös karaoke partin vettek részt. Péntek délelőtt elmentek a széphalmi Magyar Nyelv Múzeumába és a Kazinczy-emlékházba.

Az űrtáborok történetében először szervezett, nagyközönségeknek szóló előadásokra is sor került. Kedden A Mars-kutatás legújabb eredményei (Sik András), szerdán Csillagászati világképünk változásai az Ókortól az Ûrkorszakig (Zombori Ottó), csütörtökön A szomszédos égitestekre, és még tovább! (Bacsárdi László) és Az űrhajózás első 50 éve (Both Előd).

A péntek délután és este sok szempontból is különleges volt. A táborozók közösen megnézték az utolsó űrrepülőgép indítását (a képeken látható eseményeket Bacsárdi László kommentálta), este pedig egy táborzáró ünnepségre került sor. A MANT 1992 óta delegál tanári résztvevőket az amerikai Nemzetközi Ûrtáborba, a táborzáró ünnepségen a három jelenlévő tanár – Both Előd (1992), Bacsárdi László (2008), Kuzcik Júlia (2010) – felvette az űrtábori egyenruháját, és Zombori Ottó táborvezető társaságában adták át a tábori okleveleket.

Ezúton is köszönjük Dankó Dénesnek, Sátoraljaújhely város alpolgármesterének a várostól kapott támogatást. Köszönettel tartozunk Kuczik Júliának, a Magyar-Szlovák Két Tanítási Nyelvű Nemzetiségi Általános Iskola és Kollégium igazgatójának, valamint az iskola tantestületének és személyzetének. Köszönjük előadóinknak (Kuczik Júlia, Solymosi János, Almár Iván, Zombori Ottó, Sik András, Zdenek Komarek, Horváth Márk, Kővágó Csaba, Sándor Ferenc, Both Előd, Lovas Eszter, Orbán László, Bacsárdi László) a színvonalas programokat és a táborvezetőknek (Zombori Ottó, Lovas Eszter, Orbán László, Bacsárdi László, Solymosi János) a munkáját.

A táborban készült fényképek itt találhatóak:

http://picasaweb.google.com/MANTkepek/Urtabor2011